Linkovi

Kraj američkog prisustva u Afganistanu, posljednji avioni napustili Kabul


Američki vojni avion polijeće sa Međunarodnog aerodoma Hamid Karzai, 30. avgusta 2021. (Foto: AP/Wali Sabawoon)
Američki vojni avion polijeće sa Međunarodnog aerodoma Hamid Karzai, 30. avgusta 2021. (Foto: AP/Wali Sabawoon)

Dvodecenijsko američko prisustvo u Afganistanu je završeno. Posljednji avioni napustili su aerodrom u Kabulu minut prije ponoći po lokalnom vremenu (9 i 29 uveče po srednjeevropskom), saopštio je šef američke Centralne komande marinski general Frenk Mekenzi.

Visoki zvaničnik Talibana izjavio je za Glas Amerike da su se "sve strane okupacione snage povukle iz zemlje prije nekoliko momenata".

Zajedno sa svojim saveznicima SAD su obavile najveću vazdušnu evakuaciju u istoriji, i prebacili iz zemlje 116.700 svojih građana i Afganistanaca koji su im pomagali tokom 20-godišnjeg rata, uključujući 1.200 u nedjelju i ponedjeljak, na ukupno 26 letova.

Dvojica američkih zvaničnika izjavila su za agenciju Reuers da je osnovno osoblje ambasade evakuisano do ponedјeljka ujutru. Nisu naveli da li je među njima i ambasador Ros Vilson, za koga se očekuje da će biti među poslјednjima koji će napustiti zemlju, prијe nego što se povuku i poslјednji američki vojnici.

Biјela kuća je saopštila da je avionima evakuisano 6.000 američkih državljana. Nešto ranije, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je reporterima da "još ima vremena" da se transportuju preostali Amerikanci.

Ranije, američki antiraketni sistemi presreli su rakete ispaljene na aerodrom u Kabulu.

Prema izvјeštajima, u napadu na aerodrom ispaljeno je do pet projektila, ali nije bilo žrtava. Islamska države - neprijatelj i Zapada i talibana - preuzela je odgovornost za raketne napade.

Portparolka Bијele kuće Džen Psaki u saopštenju je navela da je predsјednik Džo Bajden obavијešten o napadu i da je "potvrdio naređenje komandantima da udvostruče napore kako bi zaštitili vojnike na terenu".

XS
SM
MD
LG