Linkovi

UN talibanima: Omogućite Afganistancima da bezbjedno odu


Ambasadorka Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, Linda Tomas Grinfild, obraća se Savjetu bezbednosti UN tokom sjednice o situaciji u Afganistanu, u Ujedinjenim nacijama, u gradu New Yorku, 16. avgusta 2021.
Ambasadorka Sjedinjenih Država u Ujedinjenim nacijama, Linda Tomas Grinfild, obraća se Savjetu bezbednosti UN tokom sjednice o situaciji u Afganistanu, u Ujedinjenim nacijama, u gradu New Yorku, 16. avgusta 2021.

Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija poručio je u ponedjeljak da očekuje od Talibana da dozvoli siguran prolaz svim Afganistancima i strancima koji žele da napuste zemlju.

Od 15 članova Savjeta, Rusija i Kina bile su uzdržane u glasanju za nacrt rezolucije, koji su napisale Sjedinjene Države, Britanija i Francuska, dok su je ostale članice podržale.

SB je uzeo u obzir izjavu Talibana od 27. avgusta da neće sprječavati Afganistance koji žele da odu iz zemlje kopnenim ili vazdušnim putem. Savjet je saopštio da "očekuje da će se talibani pridržavati ovih i svih drugih obaveza, uključujući i bezbjedan i uredan odlazak Afganistanaca i svih stranih državljana iz Afganistana".

Haotične slike sa aerodroma u Kabulu, otkako su talibani 15. avgusta ušli u glavni grad, pokazuju očaj mnogih Afganistanaca koji žele da napuste zemlju. Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfield rekla je da su Sjedinjene Države od kraja jula omogućile evakuaciju 122.000 Amerikanaca, Afganistanaca i drugih državljana.

"Savjet bezbjednosti očekuje da će talibani ispuniti svoju obavezu da olakšaju siguran prolaz Afganistancima i stranim državljanima koji žele da napuste Afganistan, bilo da je to danas, sutra ili poslije 31. avgusta". rekla je Tomas-Grinfield.

Neki Afganistanci strahuju od odmazde zbog rada sa snagama SAD i NATO kao prevodioci ili u drugim ulogama, dok se žene i manjine užasavaju od povratka represije i kršenja ljudskih prava s kraja 1990-ih i početka 2000-ih, kada su Talibani prvi put došli na vlast u zemlji.

"Ne možemo avionom prevesti čitavu zemlju na sigurno", rekao je američki izaslanik novinarima nakon glasanja. "Ovo je trenutak u kojem diplomatija mora da se pojača".

Savjet bezbjednosti takođe je oštro osudio "žalosne napade" na aerodrom u četvrtak u kojima je poginulo mnogo Afganistanaca i 13 američkih vojnika. Napad je izvršio pripadnik takozvane Islamske države Horasan, grupe takođe poznate kao ISIS-K.

SB u svojoj rezoluciji zahtijeva da se teritorija Afganistana "ne sme koristiti za prijetnje ili napade na bilo koju zemlju ili za sklonište ili obuku terorista, niti za planiranje ili finansiranje terorističkih akata".

Talibani i ISIS-K su pod sankcijama kao terorističke grupe koje je uveo Savjet bezbednosti.

Rusija je saopštila da je bila uzdržana jer njene iznijete primjedbe nisu uzete u obzir. Kina je izrazila "ogromne sumnje" po pitanju toga da li je sadržaj rezolucije uravnotežen.

I Moskva i Peking izrazili su spremnost za saradnju sa talibanima.

"Spremni smo da nastavimo da razvijamo dobre, susjedske i odnose saradnje sa Afganistanom i da igramo konstruktivnu ulogu u mirnoj obnovi Afganistana", rekao je zamjenik kineskog izaslanika u Ujedinjenim nacijama Geng Šuang.

Članovi Savjeta su takođe potvrdili važnost poštovanja ljudskih prava, posebno žena, pozivajući na njihovo "puno, ravnopravno i smisleno učešće" u političkoj nagodbi.

Nekoliko diplomata zapadnih zemalja reklo je da su čuli različita uvjeravanja Talibana, ali da će sačekati da ona budu primjenjena u praksi.

"Međunarodna zajednica će suditi o talibanima na osnovu njihovih postupaka na terenu, a ne na osnovu njihovih riječi", rekla je britanska ambasadorka Barbara Vudvard.

XS
SM
MD
LG