Linkovi

Blinken: SAD nastavljaju diplomatske napore da izvuku civile


U.S. Secretary of State Blinken holds a media briefing on Afghanistan, in Washington
U.S. Secretary of State Blinken holds a media briefing on Afghanistan, in Washington

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će, iako su Sjedinjene Američke Države (SAD) obustavile svoje diplomatsko prisustvo u Kabulu i prebacile osoblje u Dohu, SAD nastaviti sa neprestanim naporima da pomognu Amerikancima i Afganistancima sa američkim papirima da napuste Afganistan ako to žele.

"Držimo talibane za riječ da su posvećeni da obezbijede slobodan prolaz", rekao je Blinken 30. avgusta po lokalnom američkom vremenu, na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon što je Pentagon objavio da je završeno povlačenje američkih trupa sa aerodroma u Kabulu.

Blinken je povlačenje iz Afganistana nazvao "masovnim vojnim, diplomatskim i humanitarnim poduhvatom".

Blinken je rekao da se vjeruje da je manje od 200 Amerikanaca koji žele da odu ostalo u Afganistanu i da će SAD će nastaviti da pokušavaju da ih izvuku.

Kako je istakao, SAD će raditi sa susjedima Afganistana kako bi osigurali njihov odlazak bilo kopnom, bilo čarter letom kada se aerodrom u Kabulu ponovo otvori.

Blinken je rekao i da će američka ambasada u Kabulu ostati zatvorena doglednoj budućnosti, a američke diplomate iz Kabula sada će imati novo sjedište u glavnom gradu države Katar, Dohi.

Prema podacima koje je iznio Blinken, više od 123.000 ljudi bezbjedno je odletjelo iz Afganistana, uključujući 6.000 američkih državljana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG