Linkovi

Aerodrom u Kabulu sada bez kontrole, avionima SAD zabranjen let iznad Afganistana


Vatromet u znak slavlja nakon što je poslednji američki avion odletio sa aerodroma u Kabulu, 31. avgusta 2021.
Vatromet u znak slavlja nakon što je poslednji američki avion odletio sa aerodroma u Kabulu, 31. avgusta 2021.

Aerodrom u Kabulu bez usluga je kontrole vazdušnog saobraćaja sada kada se američka vojska povukla iz Afganistana, a američkim civilnim avionima zabranjeno je letenje iznad zemlje osim ako za to nije dato prethodno odobrenje, saopštila je u ponedjeljak američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

FAA je u saopštenju navela da je "zbog nedostatka usluga u vazdušnom saobraćaju i funkcionalnih organa civilnog vazduhoplovstva u Afganistanu, kao i zbog stalnih bezbjednosnih briga, američkim civilnim operaterima, pilotima i civilnim avionima registrovanim u SAD zabranjeno da rade na bilo kojim nadmorskim visinama nad većim dijelom Afganistana".

Ranije ovog mjeseca američka vojska je saopštila da je preuzela odgovornosti kontrole letenja u Kabulu kako bi olakšala evakuaciju desetina hiljada ljudi iz Afganistana.

FAA je saopštila da američki civilni operateri "mogu nastaviti da koriste jednu visinsku mlaznu liniju blizu krajnje istočne granice za prelete. Svaki američki operater civilnih aviona koji želi da leti u/iz ili preko Afganistana mora prethodno da dobije odobrenje FAA".

18. avgusta FAA je saopštila da bi američki vazdušni prevoznici i civilni piloti mogli da dolete u Kabul kako bi izvršili evakuaciju ili pomoćne letove uz prethodno odobrenje američkog Sekretarijata za odbranu. Američke aviokompanije pomogle su u prevozu hiljada evakuisanih lica ovog mjeseca, ali su izvodile letove sa aerodroma izvan Afganistana.

XS
SM
MD
LG