Linkovi

Studija: Trumpova deregulacija mogla bi da poveća emisiju CO2 za 200 miliona tona godišnje


Arhiva - Elektrana u Drejkersboru u Kentakiju, 3. juna 2014.
Arhiva - Elektrana u Drejkersboru u Kentakiju, 3. juna 2014.

Planovi Trampove administracije da povuku regulacije o klimatskim promjenama, mogli bi da uvećaju emisiju ugljen-dioksida u Sjedinjenim Država za preko 200 miliona tona godišnje do 2025, kaže se u izvještaju koji je u utorak pripremljen za državne tužioce.

Rast kod drugog najvećeg svjetskog emitera gasova "staklene bašte", odmah iza Kine, potkopaće globalne napore da se izbjegnu najgori efekti klimatskih promjena za koje naučnici kažu da su izazvane sagorijevanjem fosilnih goriva i koje vode u razarajući porast nivoa mora, suše i sve češće moćne oluje.

"Akcije Trumpove administracije vode ka virutelnoj predaji klimatskim promjenama", kaže se u izvještaju državnog centra koji se bavi pitanjem energije i uticaja na prirodnu sredinu, objavljenom na okupljanju Nacionalne asocijacije državnih tužilaca u Washingtonu.

Izvještaj je pripremila grupa istaživača, sa sjedištem izvan njujorškog Pravnog fakulteta, koji su analizirali uticaj povlačenja šest glavnih regulativa povezanih za klimatske promjene, za koje Trump traži da budu ponovo izrađeni zbog liberazliacije biznisa.

Oni uključuju standarde koji uređuju izduvne gasove automobila i Plan za čistu energiju iz ere Baraka Obame koji ograničava emisiju iz elektrana, među drugim koji su fokusirani na glavne industrijske zagađivače.

Više od tuceta državnih javnih tužilaca, uključujući i one iz Merilenda, Njujorka i Masačusesa, izazivaju pred sudom administraciju povodom povlačenja propisa.

Kalfornija, na primjer, predvodi koaliciju od 21 države koja izaziva povlačenje standarda o izduvnim gasovima vozila koje je sprovela administracija. Slabljenje tih standarda dovešće do dodatnih 16 do 34 miliona tona emisije ugljen-dioksida godišnje do 2025, tvrdi se u izvještaju.

ARHIVA - Jutarnja gužva na putu US 101 u blizini centra Los Anđelesa, Kalifornija, 15. novembra 2016.
ARHIVA - Jutarnja gužva na putu US 101 u blizini centra Los Anđelesa, Kalifornija, 15. novembra 2016.

Takođe se procijenuje da će američki vozači za cijene goriva platiti dodatno između 193 milijarde i 236 milijardi dolara bez nacionalnih standarda o čistoći.

Trumpova administracija rekla je da želi da umanji standarde koji regulišu emisiju gasova kod vozila zbog toga što oni čine da automobili budu preskupi.

Trumpov zakon o Pristupačnoj čistoj energiji (ACE), kojim je zamijenjen Plan o čistoj energiji iz Obamine ere, takođe bi rezultirao velikim skokom emisije uz veći broj prijevremenih smrti zbog lošeg kvalteta vazduha, kaže se u izvještaju.

Administracija je uzvratila da će njena pravila umanjiti emisiju na isti način kao i Plan o čistoj energiji, ali na način koji se striktno pridržava odredaba federalnog Zakona o čistom vazduhu.

Šest regulacija koje je proučavao centar obezbjeđuju "najvažniju šansu da se u kratkom roku umanji emitovanje gasova 'staklene bašte' i bori protiv klimatskih promjena", kaže se u izvještaju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG