Linkovi

Istraživanje: Za pet godina udvostručen broj Amerikanaca zabrinutih zbog klimatskih promjena


Žena nosi transparent tokom demonstracija protiv oduke predsjednika SAD Donalda Trumpa da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimi, New York, 1. juna 2017.
Žena nosi transparent tokom demonstracija protiv oduke predsjednika SAD Donalda Trumpa da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimi, New York, 1. juna 2017.

Broj Amerikanaca "alarmiranih" zbog klimatskih promjena udvostručio se u samo pet godina, pokazali su rezultati istraživanja na nacionalnom nivou objavljeni u utorak.

Prema istraživanju koje su prošlog decembra sproveli univerziteti Yale i George Mason, 29 odsto ispitanih svrstalo se u kategoriju alarmiranih, što je najveći procenat ikada i što je dva puta više od broja uzbunjenih prema istraživanju iz 2013.

Više od 1.000 odraslih širom Sjedinjenih Država, zapitano je o njihovim vjerovanjima, stavovima i ponašanju po pitanju klimatskih promena.

Odgovori su korišćeni kako bi se ispitanici klasifikovali u šest grupa, od prezrivih ili slabo zabrinutih po pitanju klimatskih promena, preko alarmiranih, do onih najzabrinutijih.

Oni koji su izrazili prezir prema temi globalnog zagrijavanja predstavljaju devet odsto ispitanika, što je pad od pet procentnih poena u odnosu na 2013.​

''Zeleni New Deal''

Rezultati dolaze usred rastuće polarizacije političke debate po pitanju teme globalnog zagrijavanja u Sjedinjenim Državama.

Odluka predsjednika SAD Donalda Trumpa da se povuče iz Pariskog klimatskog sporazuma rasplamsala je njegovu bazu, dok su protivnici ponudili izazov kroz "Zeleni New deal" koji zahtijeva nacionalnu eliminaciju emitovanja gasova odgovornih za efekat staklene bašte u narednoj deceniji.

Pariski sporazum iz 2015, koji je dogovorilo gotovo 200 država, traži da svjetska ekonomija odvrati od korišćenja fosilnih goriva u drugoj polovini vijeka i time ograniči porast prosječne temperature "znatno ispod" dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko vrijeme.

Pojačana vidljivost rasprava o globalnom otopljavanju mogla bi da objasni rast zabrinutosti Amerikanaca, kaže Kenneth Sherrill, vanredna profesorica političkih nauka na Hunter koledžu u New Yorku.

"Što više informacija dobijate, to ste više zainteresovani", rekla je ona.

Akademska istraživanja dalje su pokazala da rastuća izloženost udarima ekstremnih vremenskih uslova takođe može da promijeni stav, dodala je. "A to rezultira pojačanom zabrinutošću."

Klimatske promene utiču na ekonomiju

Klimatske promjene koštaće ekonomiju SAD stotine milijardi dolara do kraja vijeka, pogađajući sve sfere od zdravstva do infrastrukture, procijenjuje se u vladinom izvještaju 2018. - Četvrtoj nacionalnoj procjeni o klimi, II dio.

U međuvremenu, tri od pet najrazornijih uragana u Sjedinjenim Državama - Harvi, Marija i Irma - pojavilo se u 2017, kažu podaci Službe za okeane i atmosferu, koja je dio Sekretarijata za trgovinu SAD.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG