Linkovi

U Poljskoj dvije sedmice ključnih razgovora o klimatskim promjenama


Globalni pregovori o klimi u Poljskoj
Globalni pregovori o klimi u Poljskoj

Pregovarači iz cijelog svijeta počeli su u nedjelju dvonedeljne razgovore o borbi protiv klimatskih promjena, tri godine nakon što je u Parizu postignut istorijski dogovor o održavanju rasta globalnih temperatura ispod 2 stepena Celzijusa.

Izaslanici gotovo 200 država okupili su se u poljskom gradu Katovice, dan ranije nego što je planirano, a sastanak pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija će trajati do 14. decembra.

Danas se očekuje da im se pridruže ministri i neki šefovi vlada, kada će se domaćin Poljska založiti sa usvajanje zajedničke deklaracije o "pravednoj tranziciji" za industrije koje koriste fosilna goriva, kao što su proizvođači uglja koji se suočavaju sa zatvaranjem zbog napora da se smanje emisije štetnih gasova.

Podsticaj sastanku dao je i samit G20, na kojem su sve svjetske ekonomije, osim SAD, potvrdile posvećenost Pariskom klimatskom sporazumu. Predsjednik Donald Trump ranije je povukao SAD iz sporazuma.

"Uprkos geopolitičkoj nestabilnosti, konsenzus o klimi se pokazao kao veoma snažan", ocijenila je bivša šefica agencije Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine Kristijana Figueres.

Figueres je naglasila da je žalosno što "federalna administracija Sjedinjenih Država, zemlje koja sve više osjeća posledice klimatskih promjena, i dalje odbija da sluša objektivni glas nauke kada je riječ o tom problemu.

"Ostatak G20 ne samo što razumije nauku, već i preduzima mjere da spriječi veće posljedice i da ojača svoje ekonomije", naglasila je Figueres koja sada radi za "Misiju 2020", grupu koja vodi kampanju za smanjenje emisije štetnih gasova.

Sastanak u Katovicama smatra se jednim od ključnih testova spremnosti država da proprate klimatske ciljeve konkretnim mjerama. Glavna tačka agende je takozvani Pariski pravilnik, koji će utvrditi kako vlade bilježe i izvještavaju o emisijama štetnih gasova i naporima da ih smanje.

Pregovaraće se i o ciljevima poslije 2020 godine, kao i o finansijskoj pomoći siromašnim zemljama koje se suočavaju sa posljedicama klimatskih promjena.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG