Linkovi

UN: Klimatske promjene brže od pokušaja da se spriječe


Procjep u kineskom glečeru Baišu, koji se ubrzano topi zbog blizine Ekvatoru.
Procjep u kineskom glečeru Baišu, koji se ubrzano topi zbog blizine Ekvatoru.

Ujedinjene Nacije su poručile da sve zemlje moraju da utrostruče napore da smanje emisiju štetnih gasova kako bi se prosječno povećanje globalne temperature ograničilo na dva Celzijusova stepena do 2030.

U devetom godišnjem izveštaju Programa UN za zaštitu životne sredine o emisiji gasova ističe se da bi otpuštanje štetnih gasova 2030. moglo da bude i do 15 milijardi tona veće nego što je potrebno da bi se spriječilo podizanje svjetske temperature za više od dva stepena.

U izvještaju se ističe da bi emisija gasova 2030. trebalo da bude 55 odsto niža nego što je bila 2017. da bi se prosječno povećanje temperature ograničilo na bezbjednijih stepen i po.

Pariski sporazum iz 2015. poziva na ograničenje rasta temperature na nivo između jedan i po i dva Celzijusova stepena.

U izvještaju se ističe da je emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte dostigla rekordno visok nivo od 53,5 tona 2017. poslije tri godine smanjenja. Takođe se konstatuje da 20 najvećih ekonomija svijeta, zemlje Grupe 20, nisu na putu da ispune svoje ciljeve do 2030.

Ova analiza objavljena je posle prošlomjesečnog specijalnog izveštaja Intervladinog panela UN o klimatskim promenama. U njemu je zaključeno da bi povećanje temperature za dva stepena, za koje se ranije vjerovalo da je bezbjedna gornja granica, pokrenulo smrtonosne, ekstremne vremenske prilike. U izvještaju je navedeno da bi zemlje svijeta morale da sprovedu brze i do sada neviđene promjene da bi se rast temperature na Zemlji ograničio na 1,5 stepen.

"Nauka je jasna, uz svu ambicioznu klimatsku akciju koju smo do sada vidjeli, vlade treba da reaguju još brže i još hitnije. Raspirujemo požar iako su nam sredstva potrebna za gašenje nadomak ruke", kazala je Džojs Msuja, zamjenica direktora UNEP-a.

U petak je u SAD objavljena Nacionalna procjena o klimi, koja predviđa da će klimatske promjene koštati SAD stotine milijardi dolara godišnje, do kraja vijeka. Trump je, u petak, odbacio tu prognozu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG