Linkovi

Guterres: Sve manje političke volje za klimatske promjene


UN Secretary-General Antonio Guterres addresses during the opening of COP24 UN Climate Change Conference 2018 in Katowice, Poland, Dec. 3, 2018.
UN Secretary-General Antonio Guterres addresses during the opening of COP24 UN Climate Change Conference 2018 in Katowice, Poland, Dec. 3, 2018.

Glavni tajnik UN Antonio Guterres na otvaranju dvodnevnog samita UN o klimi u poljskim Katawicama je izjavio da se svjetska politika mora više baviti klimatskim promjenama i nastojati smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, kako je to dogovoreno Sporazumom u Parizu.

“Klimatske promjene su brže nego se očekivalo, a politička volja da se suočimo sa globalnim zatopljenjem sve više nestaje” upozorio je Guterres.

Nova studija predstavljena u Katowicama, a nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz Pariškog dogovora, pokazala je da su klimi nanesene velike štete.

I druge države su umanjile napore u reduciranju štetenih plinova ističe se u ovom istraživanju.

U međuvremenu je Svjetska banka najavila da će investirati 200 milijardi dolara od 2021. do 2025. kako bi pomogla u borbi protiv klimatskih promjena.

Pariška konferencija postavila je cilj održavanja globalnog zagrijavanja na manje od dva stupnja Celsiusa do 2.100. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG