Linkovi

Izvještaj: SAD kasne u ispunjavanju klimatskih ciljeva


Elektrana na ugalj na rijeci Ohio u Moundsvilleu, Zapadna Virginia.
Elektrana na ugalj na rijeci Ohio u Moundsvilleu, Zapadna Virginia.

SAD neće uspjeti da ispune svoje ciljeve o smanjenju emisije štetnih gasova do 2025. ukoliko ne preduzmu krupne, dodatne korake, navodi se u novom izvještaju čiju je izradu finansirala fondacija milijardera Michaela Bloomberga.

Dok su američke pojedinačne države, gradovi i kompanije obećali da će pojačati napore u borbi protiv klimatskih promjena, dok se Trumpova administracija povlači iz tih inicijativa, u izvještaju se zaključuje da njihova akcija neće biti dovoljna da se ispuni obećanje o smanjenju emisije gasova koje su SAD dale u okviru klimatskog sporazuma sklopljenog u Parizu 2015.

Međutim, u izvještaju se iznose i koraci koje SAD mogu da preduzmu da bi se "veoma približile ispunjenju obećanja iz Pariza."

Humanitarna organizacija bivšeg gradonačelnika New Yorka objavila je studiju, nazvanu "Ispunjavanje američkog obećanja" - "Fulfilling America's Pledge" uporedo sa održavanjem velike konferencije o globalnoj akciji u borbi protiv klimatskih promjena u San Franciscu.

Ajfelova kula osvijetljena zelenim, sa riječima "Pariski sporazum je sklopljen" 4. novembra 2016.
Ajfelova kula osvijetljena zelenim, sa riječima "Pariski sporazum je sklopljen" 4. novembra 2016.

Prema Pariskom sporazumu, SAD su obećale će do 2025. smanjiti emisiju gasova koji izazivaju efekat staklenika za 26 do 28 procenata u odnosu na nivoe iz 2005.

Američka emisija štetnih gasova opala je za 12 procenata 2016., prema poslednjim dostupnim podacima.

Ekonomski faktori pomažu u smanjenju emisije gasova, konstatuje se u studiji, uprkos namjeri predsjednika Trumpa da povuče SAD iz Pariskog sporazuma i pokušajima njegove administracije da smanji ekološku regulativu. Elektrane na ugalj se zatvaraju brže nego ikada, uprkos Trampovoj podršci toj industriji, a obnovljivi izvori energije nastavljaju da se ubrzano razvijaju.

Međutim, mnoge države, gradovi i kompanije ostaju privržene Pariskom sporazumu. Da je "koalicija voljnih" - zemlja, bila bi to treća najveća ekonomija svijeta, navodi se u izvještaju. Zbog njihovih poteza, američka emisija gasova trenutno je na putu da opadne 17 procenata do 2025. Ipak, to je daleko manje od stope obećane u Parizu.

U izvještaju se navodi lista 10 "lako dostupnih, kratkoročnih strategija velikog efekta" kojima bi mogao da se ubrza napredak. Među njima je ubrzavanje prelaska sa uglja na obnovljive izvore energije, povećanje upotrebe električnih vozila, poboljšanje efikasnosti u građevini i zaustavljanje otpuštanja metana, moćnog gasa koji izaziva efekat staklenika. Tim koracima bi se smanjenje američke emisije štetnih gasova dovelo do 21 procenta.

Ako ta "koalicija voljnih" preduzme i veće korake - "u realističnim pravnim i političkim granicama", u izvještaju se navodi da bi emisija mogla da se smanji za 24 procenta.

Globalni samit klimatske akcije koji se ove nedjelje održava u San Franciscu je način da se objave nove inicijative. Država Kalifornija upravo je usvojila zakon kojim izražava riješenost da do 2045. pređe na 100% obnovljivu energiju, a očekuju se i druga saopštenja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG