Linkovi

Sjeverna Koreja: Nema denuklearizacije dok SAD ne uklone nuklearnu prijetnju


Arhiva - Južnokorejac ćita novine koje na naslovnoj strnai donose vijest o sjevernokorejskom lansiranju rakete, dok putuje podzemnom željeznicom u Seulu, Južna Koreja, 13. decembra 2012.
Arhiva - Južnokorejac ćita novine koje na naslovnoj strnai donose vijest o sjevernokorejskom lansiranju rakete, dok putuje podzemnom željeznicom u Seulu, Južna Koreja, 13. decembra 2012.

Sjeverna Koreja saopštila je u četvrtak da nikada neće unilateralno odustati od svog nuklearnog oružja, osim ako SAD prve ne uklone ono što Pjongjang naziva nuklearnom prijetnjom.

Iznenađujuće oštro saopštenje u neskladu je sa Seulovim ružičastijim predstavljanjem pozicije Sjeverne Koreje i moglo bi da dodatno ugrozi već krhku diplomatiju između Washingtona, Seula i Pjongjanga koja za cilj ima umanjenje nuklearne krize koja je prošle godine bila dovela do toga da su se mnogi plašili rata.

Posljednje oglašavanje Sjeverne Koreje stiže u trenutku kada se Sjedinjene Države i Južna Koreja bore oko redoslijeda koraka u denuklearizaciji koje Washington želi i uklanjanja međunarodnih sankcija uvedenih Pjongjangu. Saopštenje koje je prenijela sjevernokorejska zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA) takođe postavlja pitanje kredibiliteta liberalne južnokorejske vlade, koja često ponavlja da je sjevernokorejski lider Kim Džong Un iskeno zainteresovan da ispregovara uklanjanjesvog nuklearnog oružja, dok Seul pokušava da očuva pozitivnu atmosferu za dijalog.

Sjevernokorejski komentari takođe bi mogli da budu uzeti kao dokaz onoga što mnogi spoljni skeptici odavno govore - da se Kim nikada neće dobrovoljno odreći arsenala i da traži snažnije garancije za svoj opstanak od onoga što Sjedinjene Države mogu da ponude. Saopštenje sugeriše na to da će Sjeverna Koreja zahtijevati od Sjedinjenih Država povlačenje ili značajno smanjivanje kontingenta od 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji, što bi moglo da bude glavna tačka zapinjanja kada je riječ o potencijalnom sporazumu o razoružanju.

Kim i predsjednik SAD Donald Trump sastali su se 12. juna u Singapuru, kada su iznijeli nejasan cilj "potpune denuklearizacije" Korejskog poluostrva, bez opisa kada i kako bi to trebalo da se dogodi. Lideri pokušavaju da organizuju sljedeći sastanak za početak naredne godine.

Ali, Sjeverna Koreja decenijama protežira koncept denuklearizacije koji se ne uklapa u američku definiciju tog pojma, u okrivu koga Pjongjang obećava da će nastaviti nuklearni razvoj dok Sjedinjene Države ne povuku sve svoje trupe i nuklearni kišobran koji štiti Južnu Koreju i Japan. U saopštenju od četvrtka, Sjever jasno poručuje da ostaje prviržen tradicionalnom pogledu na denuklearizaciju. On optužuje Washington da izvrće ono što je dogovoreno u Singapuru i da dovodi razgovore vođene poslije samita u ćorsokak.

"Proučavajte geografiju"

"Sjedinjene Države moraju da prepoznaju tačno značenje denuklearizacije Korejskog poluostrva i, posebno, moraju da prouče geografiju", kaže se u saopštenju.

"Kada govorimo o Korejskom poluolstrvu, ono obuhvata teritoriju naše republike i takođe čitav region (Južnu Koreju) gdje su Sjedinjene Države rasporedile svoje invazione snage, uključujući i nuklearno oružje. Kada govorimo o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, to znači uklanjanje svih izvora nuklearne prijetnje, ne samo onih iz Sjeverne Koreje, već i iz oblasti koje su u susjedstvu Korejskog poluostrva", kaže se u saopštenju.

Sjedinjene Države uklonile su taktičko nuklearno oružje iz Južne Koreje tokom 1990-ih godina. Washington i Seul nisu odmah odgovorili na saopštenje Sjeverne Koreje.

XS
SM
MD
LG