Linkovi

Sjeverna Koreja održala vojnu paradu bez balističkih projektila


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un sa visokim kineskim zvaničnikom Li Zhanshuom tokom vojne parade u Pjongjangu, 9. septembar 2018.
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un sa visokim kineskim zvaničnikom Li Zhanshuom tokom vojne parade u Pjongjangu, 9. septembar 2018.

Sjeverna Koreja održala je veliku vojnu paradu povodom 70. godišnjice formiranja države, na kojoj ovog puta nisu predstavljeni interkontinentalni balistički projektili.

Paradu, tokom koje su prošle kolone tenkova i hiljade vojnika, pozdravio je sjevernokorejski lider Kim Jong Un koji se međutim nije obraćao okupljenima.

Vojna parada održana je u veoma osjetljivom periodu za Pjongjang koji pokušava da ublaži tenzije sa Sjedinjenim Državama, poslije historijskog samita Kima i američkog predsednika Donalda Trumpa u Singapuru.

Oba lidera žele sprovođenje sporazuma prije nove runde razgovora. Washington želi da Sjeverna Koreja započne proces denuklearizacije, dok Pjongjang zahtjeva bezbjednosne garancije u zamjenu za odustajanje od nuklearnog programa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG