Linkovi

Rusija i Kina traže olakšavanje sankcija Sjevernoj Koreji


Članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija tokom sjednice posvećene Sjevernoj Koreji, 27. septembra 2018, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.
Članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija tokom sjednice posvećene Sjevernoj Koreji, 27. septembra 2018, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Rusija i Kina pozvale su u četvrtak da međunarodne sankcije protiv Sjeverne Koreje budu olakšane, kao podsticaj njoj da se denuklearizuje. Zapad na poziv gleda kao na ugrožavanje međunarodnog konsenzusa o pritisku na Pjongjang.

"Kina čvrsto vjeruje da pritisak nije kraj", rekao je kineski ministar inostranih poslova Van Ji tokom sastanka na visokom niovu u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija po pitanju Sjeverne Koreje. "I implementacija sankcija, i promovisanje političke pogodbe podjednako su važni pod rezolucijom Savjeta bezbjednosti".

Vang je tražio od 15-očlanog Savjeta da razmotri aktiviranje odredbi u rezoluciji koje omogućavaju modifikaciju sankcija.

Kineski ministar inostranih poslova, Wan Ji, govori tokom sednice Saveta bezbednosti UN, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, 27. septembra 2018.
Kineski ministar inostranih poslova, Wan Ji, govori tokom sednice Saveta bezbednosti UN, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, 27. septembra 2018.

"S obzirom na pozitivni razvoj međukorejskih i odnosa Narodne Demokratske Republike Koreje (DPRK) i SAD, i važnih obećanja DPRK, i akcija ka denuklearizaciji, Kina vjeruje da Savjet bezbjednosti treba da razmostri poziv, u dogledno vrijeme, na ove povlastice kako bi ohrabrila DPRK i druge relevantne snage da nastave sa denuklearizacijom", rekao je Vang.

Ruski ministar spoljnih poslova propratio je kineski prijedlog.

"Koraci DPRK prema postepenom razoružanju trebalo bi da budu praćeni olakšavanjem sankcija", rekao je Sergej Lavrov članovima Savjeta. Kazao je da pozivi Zapada za održavanje pritiska na Sjevernu Koreju djeluju "neprikladno i neblagovremeno", s obzirom na to da je Pjongjang preduzeo "važne korake ka deuklearizaciji".

ARHIVA - Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, prisustvuje sastanku u Moksvi, Rusija, 28. maja 2018.
ARHIVA - Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, prisustvuje sastanku u Moksvi, Rusija, 28. maja 2018.

Lavrov je rekao da bi Savjet bezbjednosti trebalo da pošalje "pozitivan signal" Sjevernoj Koreji i pitao zašto neki članovi Savjeta "tvrdoglavo" odbijaju da tako učine. Rekao je da je Rusija spremna da pripremi prijedlog rezolucije Savjeta u kome bi se podržao pozitivan zamah na Korejskom poluostrvu.

Odgovor SAD

Njihova pozicija suprotna je poziciji Sjedinjenih Država i većine zapadnih zemalja, koje traže očuvanje politike maksimalnog pritiska na Pjongjang do pune denuklearizacije.

"Ne smijemo da zaboravimo šta nas je dovelo ovako daleko: neviđena kampanja međunarodnog pritiska koju je omogućio Savjet kroz sankcije koje je uveo", rekao je državni sekretar SAD, Mike Pompeo, koji je predsjedavao sjednicom Savjeta bezbjednosti. Sjedinjene Države ovog mjeseca predsjedavaju Savjetom bezbjednosti po principu rotirajućeg predsjedavanja.

"Dok konačna denuklearizaije DPRK ne bude postignuta i u potpunosti verifikovana, naša je ozbiljna kolektivna odgovornost da u potpunosti primjenjujemo sve rezolucije SB UN koje se tiču Sjeverne Koreje", rekao je Pompeo.

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, predsedava sastankom posvećenom Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji sa članicama Saveta bezbednosti UN, u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku, 27. septembra 2018.
Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, predsedava sastankom posvećenom Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji sa članicama Saveta bezbednosti UN, u Ujedinjenim Nacijama u Njujorku, 27. septembra 2018.

Otkako je Sjeverna Koreja izvela svoju prvu nuklearnu probu 2006, Savjet bezbjednosti uveo je nekoliko krugova sve jačih oštrih sankcija ciljanih ka gušenju finansiranja Pjongjangovog nuklearnog i programa razvoja balističkih raketa. Do sada, savjet je bio ujedinjen u svom pristupu, ali bi pozivi Pekinga i Moskve da se olakšaju sankcije mogli da znače kraj jedinstva Savjeta bezbjednosti i nastavka njegove sposobnosti da nastavi sa pritiskom na Sjevernu Koreju.

Pompeo je rekao da se u srijedu susreo sa svojim sjevernokorejskim kolegom, Ri Jong Hoom, kako bi raspravljao o tome kako se pomaknuti u smijeru koji je preuzet na junskom Singapurskom samitu između predsjednika Donalda Trumpa i predsedavajućeg Kim Jong Una. Rekao je da je takođe raspravljao o mogućem drugom samitu dvojice lidera. Pompeo je rekao da planira da putuje u Pjongjang narednog mjeseca na nove rasprave.

VIDEO: Rusija i Kina u sukobu sa SAD po pitanju sankcija Sjevernoj Koreji

Russia, China Clash With US Over North Korea Sanctions
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Ilegalni transferi

Sjedinjene Države optužile su Rusiju za "konstantno i široko" kršenje sankcija koje su uvedene Sjevernoj Koreji. Konkretno, Washington tvrdi da ima dokaze o ilegalnim brod-na-brod transferima zabranjene robe, ponajprije nafte, ali i uglja i drugih dobara.

Washington je saopštio prošle nedjelje da je propratio najmanje 148 ovogodišnjih slučajeva u kojima su naftni tankeri izveli nedozvoljene transfere naftnih derivata, obezbjeđujući Sjevernoj Koreji više od 800.000 barela derivata. Pjongjangu je dozvoljeno da uveze 500.000 barela pod sankcijama.

Sjednici su prisustvovali i ministri spoljnih poslova Južne Koreje i Japana, koji su zatražili da se nastavi međunarodni pritisak. Sjeverna Koreja nije govorila na sastanku, ali je imala svoje diplomate u sali.

Sastanak u četvrtak održan je na marginama godišnjeg skupa svjetskih lidera, koji su se okupili na zasijedanju Generalne skuopštine Ujedinjenih nacija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG