Linkovi

Bolton: Pjongjang ne napreduje u procesu denuklearizacije


Savjetnik za nacionalnu bezbednost u Bijeloj kući John Bolton
Savjetnik za nacionalnu bezbednost u Bijeloj kući John Bolton

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD John Bolton optužio je Sjevernu Koreju da ne napreduje u procesu denuklearizacije, uprkos obećanju koje je Kim Jong Un dao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na samitu u Singapuru.

“Ne treba nam više reči, već konkretnih djela u vezi sa denuklearizacijom”, rekao je Bolton za Fox News. On je istakao da od samita Sjeverna Koreja “nije preduzela korake koji se smatraju neophodnim za denuklearizaciju”.

Trumpov savjetnik za nacionalnu bezbjednost kaže i da SAD ne razmatraju ublažavanje sankcija Pjongjangu.

Ocjenjuje da je Trump Kimu dao dovoljno vremena da sprovede denuklearizaciju i da se nadaju da će taj proces biti završen do kraja Trumpovog mandata 2021. godine.

“Kada bi donijeli stratešku odluku da se denuklearizuju, mogli bi to da urade u roku od jedne godine. Čekamo dokaze da je takva odluka zaista i donijeta”, rekao je Bolton za Fox News.

Bolton je podsjetio i da je predsjednik Trump pismom predložio Kimu da državni sekretar Mike Pomeo ode u Pjongjang na dalje razgovore, kao i da je voljan da održi još jedan samit sa sjevernokorejskim liderom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG