Linkovi

Pompeo: SAD spremne da obnove razgovore sa Sjevernom Korejom


Državni sekretar SAD, Mike Pompeo, daje izjavu medijima, 17. septembra 2018, u State Departmentu u Vašingtonu.
Državni sekretar SAD, Mike Pompeo, daje izjavu medijima, 17. septembra 2018, u State Departmentu u Vašingtonu.

Državni sekretar SAD, Mike Pompeo, pozdravio je "važne obaveze" koje je preuzeo sjevernokorejski lider Kim Jong Un prilikom samita sa svojim južnokorejskim kolegom ove nedjelje.

Sjeverna Koreja je objavila da će razmontirati svoj kompleks za testiranje nuklearnih raketa, kao dio sveobuhvatnog sporazuma koji su postigle dvije suprotstavljene Koreje.

Pompeo je rekao u srijedu da je pozvao ministra spoljnih poslova Sjeverne Koreje, Ri Jong Hoa, da se sastane sa njim u New Yorku tokom sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija naredne nedjelje. Takođe je rekao da su predstavnici Pjongjanga pozvani da održe razgovore sa specijalnim izaslanikom SAD za Sjevernu Koreju u Austriji "prvom prilikom".

"To će označiti početak pregovora o transformaciji odnosa SAD-DPRK kroz proces brze denuklearizacije Sjeverne Koreje, koji bi trebalo da bude okončan do januara 2021, što će sprovesti predsjedavajući Kim, i izgradnju trajnog i stabilnog režima mira na Korejskom poluostrvu", rekao je Pompeo u izjavi.

Predsjednik Donald Trump takođe je pozdravio postsamitovske vijesti iz Sjeverne Koreje. "Dobili smo vrlo dobre vijesti iz Sjeverne Koreje, Južne Koreje. Sastali su se i imamo neke sjajne odogvore", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući u srijedu.

Ranije istog dana je tvitovao: "Kim Džong Un se složio da dozvoli nuklearne inspekcije, što je tema finalnih pregovora, i da trajno razmontira opitne centre i lansirne rampe u prisustvu međunarodnih eksperata. U međuvremenu neće biti raketnih ili nuklearnih proba".

XS
SM
MD
LG