Linkovi

"Dogovor SAD i S. Koreje da se drugi samit održi što prije"


Američki državni sekretar Mike Pompeo i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in tokom susreta u Seulu, 7. oktobar 2018.
Američki državni sekretar Mike Pompeo i predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in tokom susreta u Seulu, 7. oktobar 2018.

Američki državni sekretar Mike Pompeo i sjevernokorejski lider Kim Jong postigli su dogovor o održavanju drugog samita SAD i Sjeverne Koreje što je prije moguće, saopšteno je iz kabineta južnokorejskog predsjednika.

Američki državni sekretar rekao je da su se Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja dogovorili da nastave razgovore o datumu i lokaciji narednog samita, navodi se u saopštenju kabineta predsjednika Moon Jae-ina.

Moon se zahvalio Pompeu na posjeti i izrazio nadu u uspjeh potencijalnog drugog samita Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji su se prvi put sastali u junu u Singapuru.

"Iskreno se nadam da će vaša posjeta, kao i predstojeći, nadam se, skori samit SAD i Sjeverne Koreje dovesti do nepovratnog i odlučnog napretka u denuklearizaciji i mirovnom procesu", rekao je Moon.

Pompeo je poslije sastanka sa Kimom tweetovao da se nastavlja napredak u realizaciji sporazuma postignutog na samitu u Singapuru i zahvalio se Kimu na gostoprimstvu.

Pompeo je rekao da je cilj njegovog sastanka sa sjevernokorejskim liderom bio da se osigura "da razumijemo šta obje strane pokušavaju da postignu i da se utvrdi kako mogu da se ispune obećanja iz Singapura".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG