Linkovi

Musk pod federalnom istragom u vezi sa kupovinom Twittera, tvrdi kompanija


Uprkos tome što se u dokumentu navodi da se Mask nalazi pod istragom – nije precizirano na šta je usredsređena, niti ko je tačno od federalnih vlasti sprovodi. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Uprkos tome što se u dokumentu navodi da se Mask nalazi pod istragom – nije precizirano na šta je usredsređena, niti ko je tačno od federalnih vlasti sprovodi. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Milijarder Elon Musk našao se pod istragom federalnih vlasti u vezi sa ugovorom o preuzimanju kompanije Twitter vrijednom 44 milijardi dolara, navodi se u sudskom podnesku te kompanije objavljenom u četvrtak.

Uprkos tome što se u dokumentu navodi da se Mask nalazi pod istragom – nije precizirano na šta je usredsređena, niti ko je tačno od federalnih vlasti sprovodi, izvještava agencija Reuters.

Twitter je u julu 2022. tužio Maska u namjeri da ga privoli da zaključi poslovnu transakciju koju je inicirao.

Ta kompanija je saopštila da su advokati kompanije Tesla, čiji je Musk vlasnik, odbili da predaju tražena dokumenta – pozivajući se na praksu u američkom zakonodavstvu.

Twitter je naveo i da su Muskovi pravni zastupnici u septembru precizirali i koja dokumenta bi trebalo sakriti od javnosti – o čemu su, kako navodi ta kompanija, još u maju obavijestili američku Komisiju za hartije od vrijednosti i Federalnu trgovinsku komisiju.

"Igra skrivalica se mora završiti”, istakao je Twitter u sudskom podnesku.

U tom dokumentu, sastavljenom 6. oktobra, od sudije iz Delavera Katalin Mekormik se traži da Muskovim advokatima naredi da dostave dokumenta.

Istog dana sudija Mekormik odredila je pauzu u procesu između kompanije Twitter i Elona Muska – pošto je najbogatiji čovek na svijetu objavio da će nastaviti proces preuzimanja Twittera - od čega je u julu saopštio da je odustao.

Muskov pravni zastupnik, Aleks Spiro, rekao je agenciji Reuters da je Twitterova sudska prijava bila pogrešna – rekavši da se rukovodioci te kompanije nalaze pod federalnom istragom.

Twitter nije želio da komentariše izjavu Muskovog advokata, niti da pruži informacije o percepciji bilo kakve istrage u vezi sa Elonom Muskom.

Komisija za hartije od vrijednosti preispitivala je Muskove komentare o kupovini Twittera, uključujući i to da li je 9 odsto udjela u vlasništvu obezbijedio prije nego što je objelodanio ponudu o kupovini – kao i zašto je namjeravao da bude pasivni dioničar.

Nešto kasnije, Musk je prijavio da će biti aktivni ulagač.

Najbogatiji čovek na svijetu, Elon Musk, od suda je dobio rok do 28. oktobra da okonča poslovnu transakciju i kupi jednu od najuticajnijih medijskih platformi. Ako dogovor ne bude postignut do tada novo sudsko ročište u procesu koji se vodi između Twittera i njega biće zakazano za novembar.

Sporazum dvije strane mogao bi oživjeti strahovanja korisnika Twittera povodom Muskovih planova za tu društvenu platformu – koja je ukinula naloge istaknutim predstavnicima konzervativne političke elite.

Sa druge strane, pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nadaju se da bi Musk, ako postane vlasnik Twittera, mogao da mu aktivira nalog ukinut nakon napada njegovih pristalica na zdanje Kapitola 6. januara 2021. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG