Linkovi

Elon Musk ponovo spreman da kupi Twitter za 44 milijarde dolara


(Foto: REUTERS/Dado Ruvić)
(Foto: REUTERS/Dado Ruvić)

Milijarder Elon Musk uputio je prijedlog za kupovinu društvene mreže Twitter po svojoj prvobitnoj ponudi od 44 milijarde dolara, objelodanjeno je nakon prijave dokumenata u utorak, izvijestila je agencija Reuters.

Ukoliko posao bude zaključen Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, postao bi vlasnik jedne od najuticajnijih medijskih platformi čime bi preuzeo kompaniju koju se prvobitno obavezao da će kupiti u aprilu - ali je taj pokušaj propao.

Po objavljenoj informaciji o mogućoj akviziciji – akcije kompanije Twitter ojačale su za 12,7 odsto na 47,93 dolara, dok su akcije Tesle zabilježile skok od oko 2,4 procenata.

Informacija je objavljena uoči 17. oktobra i najavljenog sučeljavanja Muska i Twittera u sudu u američkoj državi Delaware - tokom koga je medijska platforma od američkog preduzetnika namjeravala da traži da zaključi posao vrijedan 44 milijarde dolara.

Musk je u ponedjeljak Twitteru poslao pismo u kom je ukazao da namjerava da nastavi sa kupovinom pod prvobitnim uslovima – ukoliko sudija obustavi postupak.

Predstavnik za medije Twittera rekao je agenciji Reuters da je Muskovo pismo primljeno i da kompanija namjerava da zaključi posao prema prvobitnoj cijeni.

Podsjetimo, Musk se aprila 2022. saglasio da kupi Twitter za 44 milijarde dolara – ali je nakon nekoliko nedjelja ukazao da je broj takozvanih bot (automatizovanih naloga) mnogo veći od procjene koju je objavila ta kompanija – što je bilo manje od pet procenata.

Američki milijarder i jedan od istaknutijih korisnika Twittera, tvrdio je u julu 2022. da bi mogao odustati od transakcije jer ga je, kako je tvrdio, Twitter doveo u zabludu u pogledu broja stvarnih korisnika i bezbjednosti korisničkih podataka.

Pravni tim kompanije Twitter saopštio je 27. septembra da je prema podacima dobijenih od dvojice stručnjaka koje je angažovao Musk – broj lažnih naloga procijenjen na između 5,3 i 11 procenata.

Sporazum dvije strane mogao bi oživjeti strahovanja korisnika Twittera povodom Muskovih planova za tu društvenu platformu – koja je ukinula naloge istaknutim predstavnicima konzervativne političke elite.

XS
SM
MD
LG