Linkovi

Twitter tuži Elona Muska


Ilustracija
Ilustracija

Twitter izvodi milijardera Elona Muska na sud kako bi ga natjerao da kupi kompaniju. Do ovoga dolazi nakon što je Musk u petak objavio da odustaje od predložene kupovine Twittera od 44 milijarde dolara.

Tvrdio je da Twitter nije dao informacije o broju lažnih i neželjenih naloga na platformi.

Sada je Twitter zatražio od suda u Delawareu da naredi najbogatijoj osobi na svijetu, Musku, da završi spajanje uz dogovorenih 54,20 dolara po deonici Twittera.

"Nakon što je organizovao javni spektakl da stavi Twitter u igru, i nakon što je predložio i potom potpisao sporazum o spajanju koji je pogodan za prodavce, (gospodin) Musk očigledno vjeruje da on – za razliku od svake druge strane koja podliježe ugovornom zakonu Delawarea – može slobodno promijeniti mišljenje, uništiti kompaniju, poremetiti njeno poslovanje, uništiti vrijednost akcionara i otići", navodi se u tužbi.

Musk se optužuje za "dugačku listu" kršenja sporazuma o spajanju koja su "bacila mrlju na Twitter i njegovo poslovanje".

Cijena akcija Twittera pala je za više od 8 odsto u posljednjih mjesec dana, a u maju je pala sa maksimuma od više od 50 dolara po akciji, pošto je Musk doveo u pitanje broj lažnih i neželjenih naloga na Twitteru i rekao da je dogovor "privremeno na čekanju".

U petak je Musk rekao da se povlači iz sporazuma, tvrdeći da nedostatak informacija o nalozima za neželjenu poštu i netačne reprezentacije predstavljaju "materijal za štetni događaj". Također je rekao da otpuštanje rukovodilaca na Twitteru znači da ne ispunjava svoje obaveze.

U to vrijeme, Twitter je saopštio da planira da pokrene pravni postupak za sprovođenje sporazuma, rekavši da je "posvećen zatvaranju transakcije po cijeni i uslovima dogovorenim sa gospodinom Muskom".

Originalni sporazum o spajanju uključuje naknadu od 1 milijarde dolara.

Elon Musk, izvršni direktor kompanije za električne automobile Tesla i samoproglašeni "apsolutista slobode govora", obećao je da će popustiti Twitterova pravila o moderiranju sadržaja kada kompanija bude u njegovom vlasništvu. Bio je glasan kritičar Twittera koji je zabranio neke naloge, kao što je onaj bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Musk je također pozvao na veću transparentnost oko toga kako platforma predstavlja tvitove korisnicima - sistem koji trenutno omogućava da se neki promovišu i da im se pruži šira publika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG