Linkovi

U prvom obraćanju zaposlenicima Twittera Musk govorio o smanjenju osoblja 


Elon Musk
Elon Musk

Elon Musk obratio se po prvi put zaposlenima u Twitteru i rekao da će kompanija morati smanjiti broj zaposlenih. Također je ponudio i par novih detalja oko njegovom planu preuzimanja mreže vrijednog 44 milijarde dolara.

Izvršni direktor Tesle, koji je i izvršni direktor raketne kompanije SpaceX, rekao je osoblju na Twitteru da želi povećati broj korisnika usluge sa 229 miliona na najmanje milijardu ljudi i rekao da će oglašavanje ostati važno za kompaniju, uprkos tome što je ranije rekao da vjeruje da Twitter ne bi trebalo da prikazuje oglase, prenosi Reuters.

"Mislim da je oglašavanje veoma važno za Twitter", rekao je Musk. "Nisam protiv reklamiranja. Vjerovatno bih razgovarao s oglašivačima i rekao, 'hej, hajde da se samo pobrinemo da oglasi budu što zabavniji'."

Tokom sastanka Musk nije ponudio novosti o finaliziranju ugovora o preuzimanju Twittera.

Ponovio je da još uvijek pokušava saznati više o botovima i spam nalozima na Twitteru, što je nazvao svojom najvećom brigom.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje otpuštanja, Musk je rekao da je potrebno "neke racionalizacije broja zaposlenih i troškova".

"Trenutno, troškovi premašuju prihod", rekao je, dodajući "svako ko ima.. značajan doprinos ne bi trebao imati o čemu da brine."

Predstojeće preuzimanje Twittera naišlo je na rašireni skepticizam i zabrinutost među zaposlenicima kompanije sa sjedištem u San Franciscu, od kojih su neki zabrinuti da će Musk ublažiti pravila o određenim sadržajima.

Milijarder je rekao osoblju Twittera da vjeruje da bi korisnicima trebalo dozvoliti da govore "prilično nečuvene stvari" na stranici sve dok sadržaj nije nezakonit.

Akcije Twittera pale su za 1,5 posto, a Tesle za više od devet posto u popodnevnom trgovanju.

Twitter su 2006. godine osnovali Jack Dorsey, Biz Stone, Evan Williams i Noah Glass. Dorsey je bio i prva osoba koja je poslala prvi tweet kada je kompanija pokrenuta. Taj tweet prodat je u martu ove godine u obliku nezamjenjivog tokena (NFT) za nešto više od 2,9 miliona dolara.

Novi vlasnik Twittera, najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk, pored Tesle i SpaceX-a vodi startup Neuralink i infrastrukturnu firmu The Boring Company.

Muskovo bogatstvo Forbes procjenjuje na 265 milijardi dolara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG