Linkovi

Musk planira da ukine zabranu Trumpovog naloga na Twitteru


ILUSTRACIJA - Fotografija Donalda Trampa ispred suspednovanog tviter naloga
ILUSTRACIJA - Fotografija Donalda Trampa ispred suspednovanog tviter naloga

Milijarder Elon Musk rekao je u utorak da će ukinuti zabranu naloga bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Twitteru, kada kupi tu društvenu mrežu.

Musk, najbogatiji čovjek na svijetu i izvršni direktor kompanije "Tesla", sklopio je sporazum o kupovini Twittera za 44 milijarde dolara. Sebe naziva "apsolutistom slobode govora", ali je iznio vrlo malo detalja o svojim planovima, prenosi agencija Reuters.

Očekuje se da će postati privremeni izvršni direktor Twittera, kada se sporazum realizuje, prenio je prethodno Reuters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

U obraćanju na konferenciji dnevnika "Financial Times", Musk je dodao da on i jedan od osnivača Twittera Jack Dorsey vjeruju da bi stalne zabrane trebalo da budu "izuzetno rijetke" i rezervisane za naloge koje koriste botovi ili kojima se šire spamovi.

Musk je rekao da je odluka o zabrani Trumpovog naloga ojačala njegove stavove među pristalicama desnice, a zabranu je nazvao "moralno pogrešnom i glupom".

Trumpu, kojeg je na Twitteru pratilo više od 88 miliona ljudi, nalog je ukinut ubrzo nakon nemira u kompleksu američkog Kongresa 6. januara. Twitter je svoju odluku obrazložio "postojanjem rizika od daljeg podstrekivanja nasilja".

Konzervativci, koji su Twitter optuživali za pristrasnost protiv desničarskih stavova, pozdravili su mogući Trumpov povratak na tu društvenu mrežu.

"Trump bi trebalo da bude svugdje gdje može. Trebalo bi da imamo slobodu govora u ovoj zemlji. Ne bi trebalo da imamo društvene mreže koje ograničavaju sposobnost ljudi da upute svoj poruku", rekao je republikanski senator Rik Skot.

Demokrate strahuju da bi Trumpov eventualni povratak na Twitter mogao da ugrozi demokratiju. Twitter je odbio da komentariše Muskovu najavu.

Trump je prethodno rekao kablovskoj mreži Fox News da se neće vraćati na Twitter, čak i ako mu Musk ukine zabranu, i da će umjesto toga koristiti svoju aplikaciju "Truth social" - platformu sličnu Twitteru pokrenutu krajem februara na kojoj korisnici objavljuju "istine" umjesto tvitova.

Poslije sporog početka, Trump je počeo češće da se oglašava na novoj mreži na kojoj ga prati 2,7 miliona ljudi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG