Linkovi

Trump: Mogli bismo da imamo vakcinu za tri, četiri nedelje


Predsjednik SAD Donald Trump i voditelj televizije ABC Džordž Stefanopulos na skupu u Filadelfiji
Predsjednik SAD Donald Trump i voditelj televizije ABC Džordž Stefanopulos na skupu u Filadelfiji

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je u utorak da bi vakcina protiv koronavirusa mogla da bude razvijena za tri do četiri nedelje, dok pojedini zdravstveni zvaničnici izražavaju oprez u pogledu tog ubrzanog roka.

Trump je na skupu u Filadelfiji, koji je organizovala televizija ABC, pravdao način na koji rješava krizu izazvanu pandemijom i poručio da bi vakcina mogla da bude spremna za distribuciju prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

"Veoma smo blizu da razvijemo vakcinu. Istina je da bi prethodnim administracijama bile potrebne možda godine za to, zbog Uprave za hranu i lekove (FDA) i svih potrebnih odobrenja. A mi bismo mogli da je imamo za tri, četiri nedjelje", rekao je Trump.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti doktor Antony Fauci je početkom mjeseca rekao u intervjuu za kablovsku mrežu CNN da većina eksperata vjeruje da će vakcina biti spremna do novembra ili decembra.

"Moguće je da će biti vakcine do oktobra, ali ja ne mislim da je to vjerovatno", rekao je Fauci.

Drugi eksperti kažu da naučno kredibilna vakcina neće biti dostupna do početka 2021. godine.

Neimenovani zvaničnik američkog Sekretarijata za zdravlje rekao je u srijedu da američka vlada planira da počne distribuciju vakcine odmah nakon njenog regulatornog odobrenja.

Vladini zvaničnici naveli su i da će Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odlučiti kako će početne, ograničene doze vakcine biti raspoređene i isporučene, prenosi Reuters.

"Nisam umanjivao opasnost pandemije"

Odgovarajući na oštra pitanja neodlučnih birača koji su bili u publici i voditelja televizije ABC Džordža Stefanopulosa, Trump je ustvrdio da je njegova odluka da uvede zabranu putovanja za Kinu i evropske zemlje spasila hiljade, ako ne i milione života.

Takođe je branio Amerikance koji odbijaju da nose maske i drže fizičku distancu, i dodao da su čak eksperti kao što je Fauci mijenjali stavove o tim smjernicama tokom krize.

Američki lider suočava se sa kritikama zbog održavanja velikih mitinga u Nevadi i drugim državama, koje je njegov savjetnik Fauci opisao kao "apsolutno rizične".

Trumpov demokratski protivkandidat Joe Biden prošle nedjelje je optužio Trumpa da je zanemario svoju dužnost kada je riječ o odgovoru na pandemiju.

U Sjedinjenim Državama je od koronavirusa oboljelo najmanje 6,6 miliona ljudi, što je najviše u svijetu, dok je više od 195.000 preminulo. Trump je naveo da Amerika imao toliko slučajeva zato što testira više od drugih zemalja.

Takođe je ponovio ranije tvrdnje da bi virus sam nestao i odbacio optužbe da je umanjivao prijetnju od bolesti, u odgovoru na pitanje iz publike "zašto bi umanjivao opasnost od pandemije za koju se zna da najviše pogađa porodice sa niskim primanjima i manjinske zajednice".

"Nisam umanjivao opasnost. U stvari sam je svojiim potezima naglašavao. Moji potezi bili su veoma snažni", rekao je Trump.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG