Linkovi

UNICEF predvodi globalnu inicijativu za kupovinu i distribuciju COVID-19 vakcina


UN-ova dječja agencija izjavila je u četvrtak da će predvoditi najveću i najbržu svjetsku nabavku i distribuciju COVID-19 vakcina od desetine proizvođača u sljedeće dvije godine, tako da nijednoj zemlji ne nedostaje pristup.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zajednički vode plan raspodjele vakcina protiv COVID-19 poznatog kao COVAX.

Sedamdeset i šest bogatih država uključene su u plan COVAX-a, koji za cilj ima kupovinu i omogućavanje jednakog pristupa širom svijeta dozama za 92 zemlje sa niskim i nižim srednjim dohotkom, navodi se u UNICEF-ovoj izjavi.

"Ovo je jedno sveobuhvatno partnerstvo između vlada, proizvođača i multilateralnih partnera kako bi se uložili veliki napori u nastavku borbe protiv pandemije COVID-19" izjavila je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a. "U našoj kolektivnoj potrazi za vakcinom, UNICEF koristi svoje jedinstvene snage u snabdijevanju vakcinama kako bi osigurao da sve zemlje imaju siguran, brz i jednak pristup početnim dozama kada budu dostupne."

U avgustu je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio na moguće gomilanje vakcine od strane bogatijih zemalja, kada je rekao da bi takvi postupci pogoršali posljedice pandemije.

Založio se za stvaranje COVAX Global Vaccines Facility (globalne vakcine), kao načina za dijeljenje COVID-19 vakcina sa zemljama u razvoju. Više od 170 zemalja pristalo je da učestvuje.

FILE - Small bottles labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker and a medical syringe are seen in this illustration taken taken Apr. 10, 2020.
FILE - Small bottles labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker and a medical syringe are seen in this illustration taken taken Apr. 10, 2020.

U srijedu, Sjedinjene Države su rekle da neće učestvovati u globalnoj inicijativi, jer Svjetska zdravstvena organizacija preuzima vodeću ulogu u tim naporima.

Portparol Bijele kuće, Judd Deere objavio je izjavu u kojoj kaže "Sjedinjene Države nastaviće da angažuju naše međunarodne partnere kako bi osigurale pobijedu nad ovim virusom, i neće nas sputavati multilateralne organizacije na koje utiču korumpirana Svjetska zdravstvena organizacija i Kina".

Predsjednik Donald Trump objavio je u julu da povlači Sjedinjene Države iz Svjetske zdravstvene organizacije, tvrdeći da je agencija pogrešno upravljala izbijanjem pandemije i da je pokazala poštovanje prema Kini, gdje je virus prvi put otkriven krajem prošle godine.

Pored UNICEF-a i WHO-a, COVAX su podržale Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije, i Gavi, Globalni savez za vakcine i imunizaciju, koji je osnovala Bill i Melinda Gates Fondacija za cijepljenje djece u najsiromašnijim zemljama svijeta.

Dvadeset i osam COVID-19 proizvođača podijelilo je proizvodne planove s UNICEF-om, koji je u tržišnoj procjeni rekao da su "proizvođači spremni kolektivno proizvoditi neviđene količine vakcina u naredne 1-2 godine", navodi se u izvještaju novinske agencije Reuters.

Proizvođači lijekova, međutim, rekli su da nivo proizvodnje "jako ovisi" o uspjehu kliničkih ispitivanja, navodi Reuters.

Prema statistikama Univerziteta Johns Hopkins, od četvrtka je bilo više od 26 miliona potvrđenih slučajeva COVID-19, bolesti uzrokovane koronavirusom, i 867.219 smrtnih slučajeva.

Takođe, u četvrtak, Amnesty International izjavio je da je 1.320 zdravstvenih radnika u Meksiku umrlo od pandemije koronavirusa, što je najgori scenario za bilo koju zemlju na svijetu.

Nepalese protesters defying a government coronavirus lockdown to take part in a religious festival clash with riot police, in Lalitpur, Nepal, Thursday, Sept. 3, 2020.
Nepalese protesters defying a government coronavirus lockdown to take part in a religious festival clash with riot police, in Lalitpur, Nepal, Thursday, Sept. 3, 2020.

Amnesty izvještaj naglasio je smrtonosni gubitak koji je COVID-19 imao kada su u pitanju radnici na prvoj liniji fronta. Sveukupno, najmanje 7.000 zdravstvenih radnika umrlo je od virusa.

Ostale zemlje s visokom stopom smrtnosti uključuju Sjedinjene Države, Brazil i Indiju, gdje broj umrlih zdravstvenih radnika iznosi 1.077, 634 i 573, izvijestio je Reuters. Tri zemlje imaju najveći broj smrtnih slučajeva i potvrđenih slučajeva COVID-19, prema podacima Johns Hopkinsa.

Meksiko zauzima osmo mjesto na svijetu sa 616.894 potvrđenih slučajeva, ali sveukupno četvrto mjesto po broju smrtnih slučajeva, sa 66.329.

Prema Reutersovoj analizi podataka meksičke vlade, zdravstveni radnici u toj zemlji imaju četiri puta veću mogućnost da će umrijeti nego u SAD-u.

"Tokom mnogo mjeseci pandemije, zdravstveni radnici i dalje umiru stravičnom brzinom u zemljama poput Meksika, Brazila i SAD-a", rekao je Steve Cockburn, šef ekonomske i socijalne pravde u Amnesty Internationalu, za Reuters. "Mora postojati globalna saradnja kako bi se osiguralo da svi zdravstveni radnici imaju odgovarajuću zaštitnu opremu, kako bi mogli nastaviti svoj značajni posao bez rizikovanja vlastitih života."

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, kojem je bio dijagnostificiran COVID-19, a koji je umanjio ozbiljnost izbijanja koronavirusa, rekao je u četvrtak da Brazilci neće biti prisiljeni na vakcinaciju, kad one postanu dostupne.

Brazil je u četvrtak prezentovao više od 4 miliona potvrđenih slučajeva COVID-19 i drugi je na svijetu sa 124.614 smrtnih slučajeva.

"Mnogi ljudi žele da se vakcina primijeni na prinudan način, ali ne postoji zakon koji to obezbjeđuje", rekao je Bolsonaro na Facebooku tokom chata uživo sa svojim pristalicama, navodi izvještaj Reutersa.

Nekoliko COVID-19 vakcina testira se u Brazilu. Vlada je kupila 30 miliona doza vakcine koju proizvodi Univerzitet Oxford/AstraZeneca. Tri druge su u fazi tri kliničkih ispitivanja od proizvođača Sinovac Biotech iz Kine, Pfizer Inc. i BioNTech, te farmaceutske podružnice Johnson&Johnson Janssen, navodi Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG