Linkovi

Direktor WHO-a upozorava na 'nacionalističko' svojatanje buduće vakcine


USA, Washington, FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker
USA, Washington, FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus osudio je "nacionalističko" svojatanje buduće vakcine za korona virus i založio se da vakcina bude opšte, zajedničko oruđe koja će čovječanstvu omogućiti da se izbori s pandemijom bolesti COVID-19.

"Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro. To nam ne može pomoći", rekao je Ghebreyesus na video Forumu o sigurnosti u Aspenu, javlja Reuters.

"Potreban je svjetski konsenzus kako bi vakcina bila javno dobro, i to kao politička obaveza", naglasio je.

Prema njegovim riječima, davanje drugima je neophodnost i svi će od toga imati koristi, uključujući i bolje stojeće zemlje: "Ne treba na to gledati kao na davanje u dobrotvorne svrhe. To je i davanje sebi, jer kada se svijet izliječi i otvori, svi će imaju koristi".

"Brži oporavak je zajednički oporavak jer živimo u globaliziranom svijetu. Ekonomije su neraskidivo povezane", rekao je Ghebreyesus. Ne može se "nekoliko sigurnih zemalja oporaviti", a ostali ne, "svi se moraju oporaviti zajedno", rekao je on.

"Šteta koju je prouzrokovao COVID-19 mogla bi biti manja, ako bi se na to obavezale zemlje koje imaju sredstva", podvukao je šef WHO-a.

U različitim fazama testiranja je 26 vakcina-kandidata, uključujući šest "u dobroj fazi, na kliničkima ispitivanjima", potvrdio je direktor za hitna zdravstvena stanja WHO-a, Michael Ryan, izrazivši umjerenu nadu u uspjeh.

Kada neka vakcina dođe u "Fazu tri" to ne znači: "Skoro smo na cilju!", objasnio je taj epidemiolog.

"'Faza tri' znači da se prvi put neka vakcina uvodi u opštu populaciju, daje se zdravim pojedincima, da bi se vidjelo da li će ih vakcina zaštititi od prirodne infekcije", objasnio je.

Međutim, "nema garancije da će nam neka od tih šest vakcina dati baš taj odgovor, i vjerovatno će nam trebati više vakcina dok to ne proradi", rekao je Ryan.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG