Linkovi

Astra Zeneca: Oporavlja se učesnica ispitivanja vakcine protiv koronavirusa


Farmaceutska kompanija AstraZeneca saopštila je da se učesnica ispitivanja vakcine protiv COVID-19, koja je imala medicinske poteškoće, oporavlja i da će sa bolničkog liječenja biti otpuštena tokom dana, objavio je portal Stat News.

Prethodno je taj proizvođač lijekova objavio da je stopirao ispitivanje vakcine protiv koronavirusa pošto je jedan od učesnika studije obolio od nepoznate bolesti.

List New York Times, pozivajući se na neimenovani izvor, izjavio je da je kod jednog od učesnika ispitivanja utvrđen transferzalni mijelitis – odnosno upala kičmene moždine – bolest često podstaknuta virusnim infekcijama.

Vakcinu koju je u saradnji sa Univerzitetom u Oxfordu razvijao britanski proizvođač medikamenata - Svjetska zdravstvena organizacija smatrala je najrazvijenjom studijom čija je svrha bila stvaranje bezbjedne i efikasne zaštite od COVID-19, izvestila je agencija Reuters.

“Očigledno je da se pojavio izazov u ovom konkretnom ispitivanju”, rekao je Mat Hancok, britanski sekretar zdravlja za SkyNews.

AstraZeneca je saopštila da je obustavila ispitivanja, uključujući i ona u kasnijoj fazi, da bi nezavisnoj komisiji omogućila da pregleda podatke. Takođe, saopšteno je i da se čini sve da odlaganje testiranja vakcine protiv koronavirusa bude minimalno.

Upitan da li će prekid uticati na odlaganje procesa ispitivanja britanski sekretar zdravlja odgovorio je da to zavisi od istrage.

“Ne nužno, vidjećemo šta bude utvrdila nezavisna komisija”, rekao je Hancok.

Obustava je na berzi izazvala pad vrijednosti akcija farmaceutske kompanije AstraZeneca od tri odsto. Tome je prethodio skok vrijednosti akcija tog proizvođača na šta je uticalo postizanje dogovora o distribuciji tri milijarde doza vakcine državama širom svijeta.

Inače, devet vodećih američkih i evropskih farmaceutskih kompanija koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa obavezale su se da će poštovati sve naučne standarde tokom eksperimentalnih imunizacija - nauštrb žurbe, koju je nametnula globalna trka da se zauzda pandemija COVID-19.

Kako je objavljeno u utorak - proizvođači lijekova, među kojima su AstraZeneca, Moderna, Pfizer, GlaxoSmithKline i Novavax objavili su dokument koji su označile kao istorijski zavjet - poslije porasta zabrinutosti da bi bezbjednost i efikasnost buduće vakcine mogli biti u drugom planu - zbog žurbe da se što prije počne sa njenom masovnom upotrebom.

XS
SM
MD
LG