Linkovi

Bez sudske odluke o stručnjaka u slučaju povjerljivih dokumenata


Bivši američki predsednik Donald Tramp (Foto: AP/Andrew Harnik)
Bivši američki predsednik Donald Tramp (Foto: AP/Andrew Harnik)

Federalni sudija nije donio odluku o zahtjevu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za imenovanje specijalizovanog stručnjaka za pregled dokumenata koje je Federalni istražni biro (FBI) zaplijenio sa njegovog posjda na Floridi u avgustu.

Specijalizovani stručnjak je nezavisni ekspert koga sud, u osjetljivim slučajevima, može imenovati da bi imao uvid i pregledao materijale zaštićene odnosom advokata i klijenta. Svrha njihovog angažovanja je da istražitelji dokumenta ne bi tretirali na neprikladan način.

Tokom pretresa u Vest Palm Biču okružni sudija Ejlin Kenon rekla je i da će odložiti odluku o otvaranju liste zaplijenjene imovine koji je Sekretarijat za pravosuđe zapečaćenog podnio sudu, izvijestila je agencija Reuters.

Pretres održan u četvrtak sazvan je nepuna dva dana pošto su tužioci iznijeli nove detalje o krivičnoj istrazi zasnovanoj na tome da li je Trump imao u nezakontiom posjedu dokumenta američke Vlade i pokušao da opstruira istragu – skrivajući neke od dokumenata od FBI.

Specijalizovani stručnjak - za i protiv

Okružni sudija Ejlin Kenon ranije je izjavila da naginje ka tome da imenuje specijalizovanog stručnjaka, ali da prethodno želi da čuje stav predstavnika američkih vlasti o tome.

Protiveći se tome, vlasti su ukazale da ukoliko dođe do imenovanja – provjera dokumenata treba da bude okončana do 30. septembra.

Sa druge strane, Trumpovi zastupnici traže da se bivšem predsjedniku vrate dokumenta, poput materijala u vezi sa razgovorima koje je vodio sa svojim advokatima o nekoliko istraga perioda dok je obavljao predsjedničku funkciju, izborima 2020. i koracima koje je preduzeo Sekretarijat za pravosuđe, zvaničnici Njujorka i Džordžije.

Američke vlasti su tokom nedelje saopštile da je u njenoj reviziji utvrđen, kako je navedeno, ograničen broj materijala koji bi trebalo da budu vraćeni Donaldu Trumpu.

Imenovanje specijalizovanog stručnjaka i tvrdnje o opstrukciji istrage

Predstavnici Sekretarijata za pravosuđe su u podnesku u utorak ukazali da bi imenovanje specijalizovanog stručnjaka omelo tekuću vladinu krivičnu istragu o tome da li je bivši američki predsjednik opstruirao pravdu ili prekršio druge zakone Sjedinjenih Država držeći dokumenta na svom imanju Mar-a-Lago.

Ukazano je i da bi takav angažman spriječio američku obavještajnu zajednicu da sprovede provjeru rizika po nacionalnu bezbjednost, koju je moglo prouzrokovati nepravilno skladištenje osjetljivih materijala, kao i da identifikuje mjere za ispravljanje ili ublažavanje štete koju je prouzrokovalo nepravilno čuvanje dokumenata.

Trumpovi advokati su u podnesku u sredu ukazali da je pretres Trumpove kuće početkom avgusta bio, kako su naveli, bez presedana, bespotreban i bespravan.

Ono što je pronađeno je u potpunosti predvidljivo pošto razlog za uzbunu ne bi trebalo da bude činjenica da će predsjednički zapisi sadržati osjetljive informacije”, navedeno je u podnesku.

Sa druge strane, Sekretarijat za pravosuđe je u podnesku od utorka, ukazao da je tražio sudsko odobrenje za potragu povjerljivih dokumenata od nacionalnog značaja na posjedu bivšeg predsjednika – zaključivši da su, kako je ukazano, preduzimani napori za ometanje vladine istrage.

Inače, nenajavljeni pretres je organizovan pošto je jedan od Trampovih advokata u junu objelodanio da su svi poverljivi dokumenti vraćeni u Nacionalnu arhivu, kako nalaže američki zakon kada predsjednik napusti funkciju.

Trumpovi saradnici Arhivu su predali petnaest kutija sa 184 poverljiva dokumenta u januaru i njih još 38 u junu.

Međutim, prema navodima Sekretarijata za pravosuđe, Trumpov advokat - koji je tvrdio da su sva dokumenata vraćena – onemogućio vladinom osoblju da otvara ili provjeri bilo koju od kutija koje su ostale u skladištu u Mar-a-Lagu, ne dajući priliku da se na taj način potvrdi jesu li neki od dokumenata sa oznakom tajnosti ostali na Trumpovom posjedu.

Sumnjajući da je u Mar-a-Lagu ostalo još povjerljivih dokumenata, državni tužilac Merik Garland odobrio je pretres posjeda bivšeg predsjednika.

Sekretarijat za pravosuđe saopštilo je da su agenti FBI-a tokom pretresa početkom avgusta zaplijenili još 33 kutije, fascikle i drugih dokaza sa više od 100 povjerljivih zapisa, uključujući i neke označene stepenom najveće tajnosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG