Linkovi

Kongres usvojio paket pomoći za Amerikance pogođene pandemijom


Pomoć onima koji su pogođeni pandemijom mjesecima je bila pod znakom pitanja jer nije bilo novog dogovora, a postojeća pomoć za nezaposlene i moratorijum na izbacivanje iz stanova onih koji ne plate kiriju ističe krajem ove godine. (Foto: AP/J. David Ake)

Američki Kongres je, poslije višemjesečnih pregovora, usvojio paket pomoći za građane pogođene pandemijom vrijedan 892 milijarde dolara. Paket pomoći je prvo odobren u Predstavničkom domu glasovima i republikanaca i demokrata, a u ponedjeljak kasno uveče ga je usvojio i Senat sa 92 glasa za i 6 protiv.

Očekuje se da zakon sada potpiše i predsjednik Donald Trump.

Aktuelni predsjednik Donald Trump podržava prijedlog i potpisaće ga, izjavio je portparol Bijele kuće Ben Vilijamson.​

Paket uključujue isplatu pomoći u iznosu od 600 dolara većini Amerikanaca kao i dodatne isplate milionima ljudi koji su ostali bez posla za vrijeme pandemije COVID-19.

Demokrata Nensi Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkog doma, pozvala je ranije članove Kongresa da usvoje paket pomoći, iako je iznijela primjedbu da ne uključuje direktnu pomoć državnim i lokalnim vladama, koju su demokrate tražile. Rekla je da će njena stranka ponovo pokušati da izdejstvuje takvu pomoć naredne godine, nakon što novoizabrani predsjednik Joe Biden stupi na dužnost. Zakon, kako je rekla, "ne zadovoljava sve želje ali nas vodi pravim putem."

Republikanski kongresmen Hal Rodžers, koji je podržao paket pomoći, izjavio je da on "odražava pravedni kopromis."

Džozef Bajden, izabrani američki predsednik iz redova demokrata, objavio je da podržava usvajanje novčanog paketa pomoći – zatraživši od Kongresa da razmotri dodatne podsticaje kada bude preuzeo dužnost 20. januara.

Poruka svima kojima je teško je da pomoć stiže”, poručio je Bajden u izjavi koju je objavila njegova kampanja.

Konačno, ostvarili smo dvostranački napredak koji je bi potreban zemlji", izjavio je Mič Mekonel lider republikanske većine u Senatu.

Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu, rekao je da bi trebalo da je obezbijeđena dovoljna većina da prijedlog bude usvojen u oba doma Kongresa - Senatu i Predstavničkom domu.

Konačno imamo dobre vijesti za američke građane", rekao je Šumer.

Riječ je o drugom najizdašnijem novčanom paketu pomoći u američkoj istoriji - posle onog od 2,3 hiljade milijardi dolara usvojenog u martu. Uključuje jednokratnu isplatu sume od 600 dolara građanima, kao i nedjeljnu isplatu nezaposlenima u iznosu od 300 dolara.

Postizanju sporazuma o novčanom paketu pomoći prethodio je dogovor senatora postignut u subotu kasno uveče kada su se usaglasili o jednoj od posljednjih prepreka – sporu u vezi sa nadležnostima za pozajmicu Federalnih rezervi.

Kongres nastoji da novčani paket pomoći bude uključen u zakonsko rješenje o finansiranju programa američke Vlade u iznosu od 1,4 hiljade milijardi koji će važiti do septembra 2021.

Trump tražio hitno usvajanje

Aktuelni američki predsednik Donald Trump uputio je u nedjelju ujutru kritike zbog toga što dogovor još nije postignut.

Zašto Kongres građanima ne usvoji prijedlog Zakona o podsticajima. Nisu građani krivi – nego Kina. Završite sa tim i dajte im više novca kroz direktne isplate”, napisao je Trump na Twitteru koji za globalnu pandemiju koronavirusa odgovornost prebacuje na Kinu.

Izabrani američki predsednik Džozef Bajden i njegov tranzicioni tim više puta su do sada upozoravali na moguće posljedice po građane i ekonomiju ukoliko novi paket pomoći građanima ne bi bio usvojen. Počevši od posljedica po poslovanje – do strahovanja da bi građani koji nisu u stanju da plate mjesečne kirije za stanovanje mogli biti izbačeni iz svojih domova.

Pomoć onima koji su pogođeni pandemijom mjesecima je bila pod znakom pitanja jer nije bilo novog dogovora, a postojeća pomoć za nezaposlene i moratorijum na izbacivanje iz stanova onih koji ne plate kiriju ističe krajem ove godine.

XS
SM
MD
LG