Linkovi

Pomoć nezposlenima u Americi uskoro ističe, dogovora o novoj pomoći nema


Lider republikancke većine u Senatu Mitch McConnell.
Lider republikancke većine u Senatu Mitch McConnell.

Lider većine u Senatu republikanaca Mitch McConnell izjavio je da ističe vrijeme za dogovor o novom paketu pomoći Amerikancima tokom pandemije. Članovi Kongresa zasjedaće još nekoliko dana ove godine i pokušati da postignu dogovor oko paketa pomoći poslije nekoliko mjeseci bezuspješnih pregovora.

McConnell je rekao da je razgovarao sa sekretarom za finansije Stevenom Mnuchinom i šefom Trumpovog kabineta Markom Meadowsom kako bi utvrdili kakav bi zakonski prijedlog predsjednik Donald Trump htio da potpiše.

"Da biste ostvarili cilj, mora i predsjednik da potpiše. Pa sam mislio da je prva stvar koju treba da uradimo da vidimo šta je predsjednik voljan da potpiše", rekao je McConnell i dodao da bi novi paket pomoći Amerikancima trebalo da bude povezan sa usvajanjem prijedloga za finansiranje Vlade, 11. decembra.

Demokratski Predstavnički dom je u junu usvojio paket pomoći vredan 3,3 hiljade milijardi dolara, ali je McConnell mjesecima tvrdio da je to previše novca za pomoć onima pogođenim pandemijom.

Lider demokratse manjine u Senatu Chuck Schumer i predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi poslali su novi prijedlog pomoći republikancima u Kongresu, ali nisu otkrili detalje, već samo da se nadaju da će McConnell htjeti i tome da pregovara.

Pelosi je rekla da je razgovarala sa Mnucinom i da on razmatra taj prijedlog.

Nancy Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkog doma.
Nancy Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkog doma.

Dvostranačka grupa senatora je predložila novi paket pomoći od 908 milijardi dolara, kako bi zaštitila nezaposlene radnike u vrijeme kada se pandemija pogoršava i sve više ljudi ostaje bez posla. Novi prijedlog je bliži sumi od 500 milijardi dolara, koliko traže republikanci, nego sumi od 2,2 hiljade milijardi koliko traže demokrate.

Trump je pozivao da se usvoji paket pomoći i veći nego traže demokrate, ali to je bilo prije nego što je izgubio izbore.

Izabrani predsjednik Joe Biden pozvao je da se poveća federalna pomoć nezaposlenima, ali nije iznio detalje. Trump je poslije izbora prestao da priča o pomoći i fokusirao se na osporavanje rezultata.

Kongres ide na pauzu sredinom decembra, a nastaviće da radi 3. januara.

Ekonomisti upozoravaju na ozbiljnije probleme ako se nova pomoć ne odobri. Krajem godine ističe nekoliko programa pomoći koje trenutno prima 12 miliona amerikanaca.

Moratorijum na izbacivanje iz stanova traje do kraja godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG