Linkovi

Demokrate predlažu novi paket pomoći za Amerikance pogođene pandemijom


Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa rade na prijedlogu zakona kojim bi se obezbjedilo dodatnih 2,2 hiljada milijardi dolara pomoći za one koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

O tom paketu bi se moglo glasati sljedeće nedjelje, a predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi rekla je da je spremna da pregovara sa Bijelom kućom.

Formalni razgovori dvije strane stoje u mjestu već sedam nedjelja, a novi paket pomoći je usvojen pošto je direktor Federalnih rezervi rekao da Kongres mora da obezbjedi još jedan paket pomoći za one koji su pogođeni pandemijom.

"Konture su tu, mislim da je sada pitanje vremena kada će biti usvojen", kazao je član Odbora za finansije Richard Neal i predvidio da bi se o tome moglo glasati narednih dana.

Lider demokratske većine u Predstavničkom domnu Kevin McCarthy​ rekao je da nova inicijativa nije samo demokratska. Ipak, pitanje je da li bi ovakav prijedlog prošao u Senatu gdje su većina republikanci.

"To su probni baloni, mislim da nemaju šanse za uspjeh", rekao je Dean Phillips​, demokratski kongresmen iz Minnesote i podsjetio da i republikanci u Senatu nisu mogli da se usaglase oko svog prijedloga paketa pomoći za građane

Formalni razgovori između Pelosi, lidera demokrata u Senatu Chucka Schumera, sekretara za finansije Stevene Mnuchina i šefa Trumpovog kabineta Marka Medowsa prekinuti su 7. avgusta, nakon što nije postignut dogovor o novom paketu federalne pomoći onima koji su ostali bez posla tokom pandemije.

Isplata federalne pomoći Amerikancima od 600 dolara nedjeljno istekla je krajem jula.

Ipak, Pelosi se čula sa Mnuchinom i prenijela da su spremni da nastave pregovore.

Pelosi i Schumer su u početku tražili 3,4 hiljade milijardi dolara u paketu pomoći, spustili su se na 2,2 hiljade milijardi. Ali, i dalje nije jasno da li bi Bijela kuća pristala na tu sumu, s obzirom na to da je njihov paket bio 1,3 hiljade milijardi dolara.

U međuvremenu, republikanci u Senatu, koji nisu bili direktno uključeni u razgovore, u početku su predlagali hiljadu milijardi dolara, da bi na kraju spustilli svoj prijedlog na 300 milijardi, ali ni taj prijedlog nije usvojen.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG