Linkovi

Američki Senat planira da glasa o novoj pomoći zbog pandemije


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

U američkom Senatu u kojem većinu imaju republikanci, u utorak će biti podijnet novi prijedlog zakona o pomoći zbog pandemije koronavirusa o kojem bi moglo da se glasa već ove nedjelje, najavio je lider republikanaca Mitch McConnell.

McConnell je objasnio da će prijedlog obuhvatiti "neka od najhitnijih zdravstvenih, obrazovnih i ekonomskih pitanja".

"U njemu nije svaka ideja koja se sviđa našoj stranci. Uvjeren sam da će demokrate smatrati isto. Međutim, republikanci vjeruju da mnoge ozbiljne razlike u stavovima dvije stranke ne bi trebalo da budu prepreka postizanju dogovora gdje je to moguće i usvajanju zakona koji će pomoći našoj zemlji", naveo je on u saopštenju.

Šef kabineta Bijele kuće Mark Meadows prethodno je rekao da se nada da će prije predsjedničkih izbora 3. novembra biti usvojen još jedan paket pomoći ekonomiji i građanima pogođenim pandemijom.

Međutim, nije nagovijestio da ima napretka u pregovorima sa demokratama u Kongresu. U intervjuu za kablovsku mrežu Fox, Meadows je rekao da se nada da će zakonski prijedlog republikanaca biti osnova za budući sporazum sa demokratama i dodao da su pregovori u toku.

Republikanci i demokrate mjesecima pregovaraju o novoj fazi pomoći zbog pandemije, nakon što su ove godine odobrili više od 3 hiljade milijardi dolara. U Americi je od koronavirusa preminulo gotovo 190.000 ljudi.

Međutim, članovi Senata su prošlog mjeseca otišli na ljetnju pauzu bez izjašnjavanja o još jednom paketu pomoći od 3 hiljade milijardi dolara, koji je Predstavnički dom usvojio u maju, ili o nekoj drugoj alternativi.

Dvije stranke su duboko podijeljene u pogledu nove pomoći, ali neslaganja ima i među samim republikancima.

Izostanak dogovora dovodi u pitanje isplatu još jedne direktne novčane pomoći Amerikancima od 1.200 dolara, obnovu veće pomoći građanima koji su izgubili posao zbog pandemije, poboljšanje popularnog programa za subvencionisanje preduzeća i novčanu pomoć za otvaranje škola i državne i lokalne vlade.

Pregovarači, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi i sekretar za finansije Steven Mnuchih ipak su uspjeli da se dogovore da izbjegnu zatvaranje vladinih agencija krajem mjeseca, usvajanjem privremenog zakonskog prijedloga za finansiranje vlade do decembra u kojem ne bi bilo kontroveznih stavki.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG