Linkovi

Demokrate u Senatu odbacile republikanski paket pomoći zbog kotna virusa


Lider senatske republikanske većine Mitch McConnell (Foto: REUTERS/Joshua Roberts)
Lider senatske republikanske većine Mitch McConnell (Foto: REUTERS/Joshua Roberts)

Članovi Senata iz redova demokrata odbacile su umanjeni paket pomoći zbog posljedica koronavirusa koji se predložili republikanci – uz obrazloženje da je preskroman u trenutku dok se pandemija širi Sjedinjenim Državama.

Glasanjem, čiji je skor uglavnom po partijskoj liniji bio 52-47, okončane su nedjelje prepirki o petom po redu zakonu koji je trebalo da obezbjedi lakše podnošenje posljedica COVID-19. Uprkos tvrdnjama obje strane da žele da postignu dogovor – to se međutim nije dogodilo.

Time je, najverovatnije okončana mogućnost, da se prije novembarskih izbora u Kongresu usvoji odluka o još jednom novčanom paketu pomoći za građane Sjedinjenih Država.

Mitch McConnell​, lider republikanske većine u Senatu, izjavio je da demokrate nisu odstupile od, kako ih je označio, nerazumnih zahtjeva. Optužio ih je da zbog sopstvene političke koristi sprječavaju republikance i predsjednika Trumpa da pobijede virus neposredno uoči izbora.

Sa druge strane, Chuck Schumer – lider manjinskih demokrata u Senatu, uzvratio je da su republikanci izgubili dodir sa realnošću. Predvidio je i da bi se republikanci i Bijela kuća mogli vratiti za pregovarački sto jer je, kako je istakao, COVID-19 glavni izazov sa kojim se suočavaju američki građani.

Suma od predloženih 500 milijardi dolara iznosila je ugrubo polovinu svote o kojoj su ljetos govorili republikanski lideri – ali je, sve ukazuje, bila prevelika za većinu konzervativaca iz redova republikanaca.

Umjesto toga – zakon koji su predložili članovi Republikanske partije bio je usredsređen na pomoć školama, nezaposlenima i malim preduzetnicima.

To je pridobilo podršku većeg broja republikanaca, ali je iniciralo protivljenje demokrata, koji su tvrdili da je izostavljen značajan broj ranjivih kategorija društva.

Uprkos tome što djeluje da se broj slučajeva oboljelih širom SAD-a drastično ne uvećava – ekonomske i društvene poteškoće su široko rasprostranjene. Zatvaranjima su pogođena domaćinstva, škole i poslovi.

Stručnjaci upozoravaju da bi broj oboljelih mogao biti u porastu ukoliko građani ne budu poštovali smjernice zdravstvenih zvaničnika o upotrebi maski i fizičkom distanciranju – posebno kada počnu lošiji vremenski uslovi i sezona gripa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG