Linkovi

Milioni Amerikanaca u opasnosti da krajem godine ostanu bez pomoći i krova nad glavom


Red za pomoć za nezaposlene u Kentuckyu
Red za pomoć za nezaposlene u Kentuckyu

Predstavnici republikanaca i demokrata u Kongresu nastavljaju pregovore u pokušaju da se dogovore o novom paketu pomoći Amerikancima tokom pandemije. 

Ako se dogovor ne postigne u narednim danima, prije nego što Kongres ode na prazničnu pauzu, oko 12 miliona ljudi neće primiti pomoć za nezaposlene, a oko 40 miliona bi moglo da bude izbačeno iz stanova zbog neplaćanja kirije - jer ta dva programa pomoći ističu krajem mjeseca.

U petak ističe i rok rezolucije za finansiranje američke vlade, a ako se ne usvoji nova - moguće je obustavljanje rada federalnih agencija.

Lider većine u Senatu Mitch McConnell je nagovijestio da želi da se usvoji novi paket pomoći za pogođene pandemije, ako republikanci i demokrate uspiju da prevaziđu razlike: republikanci žele da se pokrene poslovanje bez rizika od tužbi u vezi sa eventualnim zaražavanjem, dok demokrate traže više novca za savezne države i lokalni nivo - dijelom i da bi se povećale plate zdravstvenim radnicima.

"Znamo da će nova administracija željeti novi paket pomoći, tako da možemo o nesuglasicama drugi put. Ali, sada moramo da vidimo oko čega se možemo dogovoriti i da sa tim idemo naprijed", rekao je McConnell.

Demokrate, međutim, insistiraju da se poveća pomoć saveznim državama jer to povezuju i sa vakcinacijom protiv COVID-19, koja je nedavno počela u SAD.

"Moramo da obezbjedimo proizvodnju i distribuciju vakcine, zato je državama očajnički potreban taj novac", kaže lider demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Izabrani predsjednik Joe Biden je rekao da, iako se Kongres dogovori o novom paketu pomoći, vjerovatno će biti potrebe da novi saziv, koji stupa na dužnost u januaru 2021. godine, izglasa novi paket.

Ako se Kongres dogovori prije praznika, taj dogovor treba da verifikuje i predsjednik Donald Trump, a Bijela kuća saopštava da će morati da prouči detalje prije nego što to potpiše.

"On je izrazio želju da se nastavi sa isplatom pomoći. Nadamo se da će biti dogovora, ali napominjemo da smo mi u ovome fleksibilna strana", rekla je portparolka Bijele kuće Kayleigh McEnany​.

Mnogi Amerikanci, koji su izgubili posao tokom pandemije, primali su 1.200 dolara mjesečno. Predstavnici obje stranke su načelno podržali da se ta isplata nastavi.

U ponedjeljak je grupa predstavnika u Kongresu iz obje stranke predstavila prijedlog paketa pomoći vrednog 758 milijardi dolara, koji podrazumijeva da se pomoć nezaposlenima produži do 19. aprila.

Kongres je u martu ove godine usvojio paket pomoći vrijedan tri hiljade milijardi dolara (CARES Act), što je najveći iznos pomoći u istoriji SAD.

XS
SM
MD
LG