Linkovi

SAD: Nacionalna garda okončava zaštitu Kapitola


Arhiva - Pripadnici Nacionalne garde stražare na poziciji ispred Kapitola, u svitanje 8. marta 2021. u Vašingtonu.
Arhiva - Pripadnici Nacionalne garde stražare na poziciji ispred Kapitola, u svitanje 8. marta 2021. u Vašingtonu.

Trupe Nacionalne garde počeli su da napuštaju Washington u ponedjeljak nakon što su štitile američki Kapitol skoro pet mjeseci nakon smrtonosnog napada 6. januara.

Sekretar za odbranu Lojd Ostin zahvalio se vojnicima i vazduhoplovcima što su pomogli Policiji Kapitola i lokalnim vlastima da pojačaju bezbjednost nakon nasilnog događaja.

"Ovi vazduhoplovci i vojnici zaštitili su ne samo teren, već i zakonodavce koji rade na tom terenu, osiguravajući da ljudi mogu nesmetano da nastave poslove. Oni su na vrlo opipljivi način ispunili zakletvu da će podržati i braniti Ustav", rekao je Oustin u ponedjeljak.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je novinarima u Pentagonu da će oko 1.000 vojnika otputovati u narednih nekoliko dana.

Nedjelja je bila posljednji dan zaštitne misije, rekao je penzionisani general-potpukovnik Rasel Onore, koji je izvršio pregled pregled nakon pobune 6. januara, za CBS.

Iako je Onore predložio zadržavanje snaga za brzo reagovanje kao ispomoć za buduće potencijalne napade, Kirbi je u ponedjeljak rekao da Pentagon nije planirao da ostavi takve snage na terenu.

XS
SM
MD
LG