Linkovi

Odlazeći šef policije Capitol Hilla: Bezbjednosni zvaničnici nisu željeli pomoć Nacionalne garde


Dio pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa pred zdanjem u kome se nalazi američki Kongres
Dio pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa pred zdanjem u kome se nalazi američki Kongres

Steven Sund, odlazeći šef policije kompleksa Capitol Hilla izjavio je da su bivši bezbjednosni zvaničnici Predstavničkog doma i Senata američkog Kongresa, odbacili njegov zahtjev da se Nacionalna garda kontaktira uoči prošlonedjeljnog upada u to zdanje.

Sva trojica su u međuvremenu podnijeli ostavke na svoje funkcije.

"Da smo uz sebe imali Nacionalnu gardu duže bismo ih držali na odstojanju – dok na mjesto događaja ne stignu pripadnici naših partnerskih agencija”, rekao je Sand za Washington Post.

Sund je rekao da je Michael Stenger​, odlazeći senatski zvaničnik zadužen za bezbjednost, predložio da neformalno kontaktira Nacionalnu gardu koja bi bila obaviještena da bude u pripravnosti u slučaju potrebe.

Prema riječima Sunda, Paul Irving, koji je bio zadužen za bezbjednost Predstaničkog doma, rekao je da se osjećao nelagodno ukoliko bi se vanredna situacija proglasila prije planiranog okupljanja pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa.

Washington Post objavio je da je Stenger odbio da govori za taj list, dok je Irving bio nedostupan za komentar.

Portparol Sekretarijata za odbranu izjavio je prošle nedjelje da Policija Capitol Hilla nije zatražila pomoć Nacionalne garde uoči nemira koji su za posljedicu imali smrt ukupno pet osoba – među kojima i jednog policajca.

Podsetimo, hiljade pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa okupile su se u srijedu u Washingtonu, na protestima povodom navodne izborne krađe, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbi koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je dio Trumpovih pristalica upao u kompleks Capitol Hilla, u trenutku kada je Kongres zasjedao o potvrdi rezultata glasanja Elektorskog koledža, po kojima je na novembarskim predsjedničkim izborima pobijedio demokratski kandidat Joe Biden.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG