Linkovi

Nacionalna garda još dva mjeseca ostaje da čuva Capitol


Pripadnici Nacionalne garde ispred zgrade Kongresa.
Pripadnici Nacionalne garde ispred zgrade Kongresa.

Oko 2.300 pripadnika Nacionalne garde ostaće još dva mjeseca na Capitol Hillu kako bi štitili zgradu Kongresa, objavio je Pentagon.

Trenutno je na Capitol hilu 5.200 pripadnika Nacionalne garde, a tu su otkako se 6. januara desio upad pristalica Donalda Trumpa u Kongres.

Osim Nacionalne garde, Kongres čuvaju i visoke metalne ograde i barijere postavljene poslije nereda.

"Odluka je donijeta nakon detaljnog razmatranja takvog zahtijeva i procjene gotovosti Nacionalne garde", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će u naredna dva mjeseca pripadnici Pentagona raditi sa policijom Capitol Hilla koja je i tražila da Nacionalna garda ostane uz Kongres koliko god to uslovi dozvoljavaju.

Neki zvaničnici iz sektora odbrane koji su ostali anonimni, međutim, kažu da nema obavještajnih podataka koji bi opravdali prisustvo Nacionalne garde na Capitolu.

Za nerede u Kongresu 6. januara, u kojima je stradalo pet osoba, optuženo je više od 300 ljudi. Uhapšeni su i članovi militantnih ekstremističkih grupa poput Čuvara zakletve i Tri procenta.

Iako je postojala bojazan da će se napad na Kongres ponoviti 4. marta, na Capitolu se okupio samo mali broj podržavalaca teorije zavjere QAnon.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG