Linkovi

U napadu u blizini Kongresa poginuo jedan policajac i osumnjičeni


Blokiran Kapitol hil
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Blokiran Capitol Hill

Dvije osobe su izgubile život u incidentu u kom je vozilo udarilo u barikadu nadomak kompleksa Capitol Hilla u centru glavnog grada SAD-a, objavila je policija Capitol Hilla na konferenciji za medije.

Živote su izgubili jedan policajac Capitol Hilla i osumnjičeni koji je automobilom naletio na barikadu pri čemu su povrijeđena trojica policajaca. Dvojica povrijeđenih policajaca su prebačena u bolnicu”, izjavila je Jogananda Pitmen - vršiteljka dužnosti direktorke policije Capitol Hilla.

Zvaničnici su objavili identitet stradalog policajca. Riječ je o William Evansu - koji je u policijskoj službi bio osamnaest godina, navedeno je u saopštenju policije Kapitola.

Osumnjičeni je, ukazano je na brifingu, pokušao da probije barikadu na sjevernom prilazu kompleksu pri čemu je naletio na dvojicu policajaca.

"Napustio je vozilo sa nožem u ruci i potrčao ka pripadnicima policije Capitol Hilla. Policija je na osumnjičenog otvorila vatru", rekla je Pitmen.

Agencija AP, pozivajući se na zvaničnike agencija za sprovođenje zakona, prenijela je da je vozač automobila identifikovan kao 25-godišnji Noa Grin. Istražitelji pokušavaju da dobiju pristup njegovim online nalozima da bi utvrdili motiv napada.

Bijela kuća je saopštila da je američki predsjednik Joseph Biden, kako je navedeno, skrhan zbog smrti policajca u nasilnom incidentu u području Kapitol hila.

"Dobijam obavještenja o incidentu i biću informisan kako istraga bude odmicala", rekao je Biden - saopštila je Bijela kuća.

Saopšteno je i da je Biden naredio da američke zastave na Bijeloj kući budu spuštene na pola koplja u čast policajca Evansa koji je ubijen u napadu.

Za sada je nepoznato šta je bio motiv napadača čiji identitet još nije saopšten.

"Jasno je da je riječ o osobi koja je pokušavala da dopre do nekoga ili nečega - nismo još sigurni čega tačno. Imamo odgovornost da istražimo to u potpunosti. Bilo je napad bio uperen protiv snaga reda ili bilo koga drugog imamo odgovornost da to otkrijemo - i to ćemo učiniti", rekao je Konti.

Navedeno je i da osumnjičeni nije bio u policijskoj bazi podataka i da nema poznatih veza sa članovima Kongresa.

Nacionalna garda je saopštila da je poslije incidenta rasporedila svoje snage za hitnu reakciju u kompleksu Capitola da bi pomogle policiji.

Tokom posljednjih nekoliko nedjelja počelo je uklanjanje spoljnog bezbjednosnog prstena koji se sastojao od visoke ograde na čijem vrhu se nalazila bodljikava žica.

Mjere obezbjeđenja su pojačane nakon upada hiljada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u danu kongresne potvrde izborne pobjede aktuelnog predsjednika Bidena.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG