Linkovi

Kongresni izbori u SAD - 6 ključnih stvari


Birači glasaju na ranim izborima u Čepel Hilu u Sjevernoj Karolini, 5. novembra 2022.
Birači glasaju na ranim izborima u Čepel Hilu u Sjevernoj Karolini, 5. novembra 2022.

Poslije mjeseci stranačkih glasanja, vatrene kampanje i prikupljanja donacija - došao je dan kongresnih izbora na sredini predsjednikovog mandata, koji će odrediti ravnotežu moći u Wašingtonu i glavnim gradovima saveznih država.

Republikanci predviđaju veliki "crveni talas" (crvena boja je simbol Republikanske partije u američkoj politici, dok je plava boja demokrata), dok demokrate brane svoju tanku većinu u oba doma Kongresa i nastoje da prevaziđu veliku zabrinutost građana u pogledu ekonomije, kriminala i liderstva predsjednika Joe Bidena. Demokrate se nadaju da će ih spasiti snažna reakcija javnosti zbog ukidanja presude Vrhovnog suda u slučaju Rou protiv Vejda, prema kojoj je pravo na abortus bilo zaštićeno američkim Ustavom.

Politička klima je ove godine dovela do neobično kompetitivnih izbora u mjestima gdje je ishod ranije bio više predvidljiv, pa se tako osnaženi republikanci bore da osvoje tradicionalna demokratska uporišta u državama kao što su New York, Kalifornija, New Mexico i Washington. Pa ipak, najvažnije trke se odvijaju u državama koje nekada glasaju za republikance a nekada demokrate, i obično presude ishod izbora - kao što su Arizona, Džordžija, Nevada, Pensilvanija i Viskonsin - a svaka od njih bi mogla da utiče i na ishod predsjedničkih izbora 2024.

Zbog tijesnih trka i produženog brojanja glasova, moglo bi da prođe nekoliko dana ili čak nedelja dok se ne bude znao finalni rezultat u nekoliko ključnih trka.

Šta treba pratiti na izborni dan:

Crveni talas?

Svi znaci ukazuju da će republikanci u utorak osvojiti značajan broj mjesta u Kongresu. Ali da li će to biti lagani talas ili pravi cunami - ostaje da se vidi.

Većina birača osjeća pesimizam kada je riječ o smjeru u kome zemlja ide, u vrijeme visoke inflacije i velikih političkih podjela. Istorija pokazuje da američki birači svoje frustracije trenutnim stanjem najčešće iskale na stranci na vlasti.

Važni kongresni izbori kroz istoriju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Tokom više od jednog vijeka, stranka koja je držala Bijelu kuću pretrpjela bi značajne gubitke na skoro svim izborima na sredini predsjedničkog mandata. Izuzeci su bili 1934, za vrijeme Velike depresije, 1998. godine, tokom pokušaja da se opozove Bil Klinton, i 2002. godine, poslije terorističkih napada 11. septembra.

Demokrate su se prvo nadale da će odluka Vrhovnog suda da ukine pravo na abortus biti dovoljna da promijeni taj istorijski trend - ili bar znatno ublaži njihove gubitke - ali su lideri stranke bili sve zabrinutiji kako se bližio izborni dan.

Operativci obje stranke očekuju da će republikanci osvojiti većinu u Predstavničkom domu, što bi zahtijevalo da ukupno osvoje pet novih mjesta. Međutim, ako se dogodi veliki crveni talas, Republikanska stranka bi mogla da osvoji čak 25 novih mjesta ili više. Procjenjujući da imaju dobre šanse za uspjeh, republikanske grupe uložile su milione dolara u okruge tradicionalno naklonjene demokratama, u Kaliforniji, New Yorku, Ilinoisu i Pensilvaniji u posljednjim danima pred izbore.

Trka za Senat je neizvjesnija. Ako republikanci osvoje i jedno dodatno mjesto, kontrolisaće gornji dom američkog Kongresa.

Demokrate se bore da zaštite svoje aktuelne senatore koji se sada takmiče za reizbor u tijesnim trkama u Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Nju Hempširu, dok republikanci vjeruju da su na ivici da osvoje države Kolorado i Washington. Republikanske šanse su donekle oslabljene zbog problematičnih kandidata u Arizoni, Džordžiji i Nju Hempširu, koje je podržao bivši predsednik Donald Trump.

Pensilvanija je najbolja šansa za demokrate da osvoje mjesto koje je pripadalo republikancima, a takođe su tijesne i trke koje se vode u Sjevernoj Karolini i Viskonsinu.

Istovremeno, trke za guvernere i državne zvaničnike kao što je državni sekretar su više u centru pažnje nego obično. Politička klima je takva da su republikanci stekli uvjerenje da bi mogli da pobijede u trkama za guvernere u demokratskim državama kao što su Oregon i Nju Meksiko.

Ako se zaista dogodi veliki "crveni talas", demokrate bi mogla da imaju probleme na svim nivoima.

Efekat ukidanja presude o abortusu

Nakon što je Vrhovni sud u junu eliminisao presudu u slučaju Rou protiv Vejda, republikanci, među kojima je i Trump, glasno su izražavali zabrinutost da bi ta odluka mogla da dovede do negativne reakcije prema republikanskim kandidatima koji se protive pravu na abortus. Proteklih mjeseci bilo je nagovještaja da su birači - posebno žene iz predgrađa i mladi - motivisani i spremni da glasaju za demokrate 8. novembra.

Ali više od četiri mjeseca posle presude, njen efekat možda blijedi.

Demokratski kandidati su proteklih nedelja svoju centeralnu poruku sa abortusa, bar donekle, preusmjerili na ekonomiju, socijalnu zaštitu i program federalnog zdravstvenog osiguranja za starije građane - Medicare. A neki od izabranih zvaničnika, među kojima je senator iz Vermonta Berni Sanders, upozorili su demokrate da se previše oslanjaju na pravo na abortus kao pitanje koje će pokrenuti birače.

Žene drže transparente o zaštiti prava na abortus na skupu Demokratskog nacionalnog komiteta u Vašingtonu 18. oktobra 2022.
Žene drže transparente o zaštiti prava na abortus na skupu Demokratskog nacionalnog komiteta u Vašingtonu 18. oktobra 2022.

To pitanje je posebno ključno u borbi za glasove žena iz američkih predgrađa, grupe koja se na izborima 2020. godine okrenula protiv Trumpove republikanske stranke, ali se po svemu sudeći vratila republikancima kada je Trump napustio položaj, a stranka svoje fokus pomjerila na pandemijske restrikcije i ekonomiju.

Da li su se Latinoamerikanci pomjerili još udesno?

Demokrate su nastojale da snažnije dopru do latinoameričkih birača nakon što 2020. nisu ostvarile dobar rezultat u tom glasačkom tijelu. Međutim, postoje razlozi za uvjerenje da bi demokrate mogle da prođu još gore ove godine u tom ključnom bloku glasača koji je dugo bio stub raznovrsnog biračkog tijela stranke.

Obje stranke se posebno koncentrišu na dolinu Rio Grande u južnom Teksasu, koji se sastoji od većinski latinoameričkih zajednica, gdje je centralno pitanje kako Bidenova administracija rješava probleme na američko-meksičkoj granici. Republikanci vjeruju da bi mogli da osvoje čak tri mjesta u Predstavničkom domu u tom nekadašnjem demokratskom uporištu.

Republikanska partija je takođe optimista u pogledu svog statusa u okrugu Majami-Dejd na Floridi, gdje živi milion i po latinoameričkih birača sa pravom glasa, i koji je proteklih 20 godina bio demokratsko uporište. Republikanska stranka je ostvarila značajan napredak u tom okrugu na posljednjim predsjedničkim izborima.

ARHIVA - Znak za biralište na ranom glasanju u Finiksu u Arizoni, 12. oktobra 2022.
ARHIVA - Znak za biralište na ranom glasanju u Finiksu u Arizoni, 12. oktobra 2022.

Ako demokrate izgube Majami-Dejd, to bi doslovno eliminisalo njihov put ka pobjedi na izborima na državnom nivou, uključujući i predsjedničke izbore za dvije godine. Glasovi Latinoamerikanaca biće važni u drugim državama, ali ponajviše u Arizoni i Nevadi, gdje demokrata Ketrin Kortez Masto, prva senatorka latinoameričkog porijekla u zemlji, vodi tijesnu trku sa republikanskim protivkandidatom.

Kako će proći Trumpovi kandidati?

Trump ostaje dominantna sila u Republikanskoj partiji, ali će izbori biti test njegovog uticaja na šire biračko tijelo. Njegovo ime, naravno, nije na glasačkom listiću, ali se na izborima takmiče desetine kandidata koje je Trump podržao. Među njima je nekoliko kontroverznih kandidata koji su na stranačkim izborima pobijedili kandidate republikanskog establišmenta.

Ako poznatiji kandidati koje je Trump podržao ne prođu dobro na izborima, to bi otvorilo pitanja o njegovoj političkoj snazi dok razmišlja o kandidaturi za predsjedničke izbore 2024, koju bi mogao da objavi ubrzo poslije kongresnih izbora.

U Pensilvaniji, Trumpov lojalista Dag Mastrijano, republikanski kandidat za guvernera, zaostaje u anketama za demokratom Džošom Šapirom. Trumpov kandidat za senatora iz te države, ljekar i TV lice Memet Oz, vodi veoma tijesnu trku sa demokratom Džonom Fetermanom. U Arizoni, kandidatkinja za guvernerku Keri Lejk i kandidat za senatora Blejk Masters, koji su oboje podržali lažne tvrdnje bivšeg predsjednika o ukradenim izborima 2020. godine, prema anketama imaju prednost u odnosu na demokratske kandidate.

Ostali kandidati koje je podržao Trump a koji vode važne trke su Džej Di Vens, za senatora iz Ohaja, Ted Bad, kandidat za senatora Sjeverne Karoline, Tjudor Dikson, kandidat za guvernera Mičigena i Li Zeldin, koji se takmiči za guvernera države New York.

Uticaj na izbore 2024.

Na male i velike načine, kongresni izbori 2022. će dati smjer izborima 2024.

Loša noć za demokrate bi podrila Bidenove argumente zašto mu treba povjeriti drugi mandat. A Trump bi veliki broj republikanskih pobjeda skoro sigurno predstavio kao dokaz svoje političke moći uoči treće potencijalne trke za Bijelu kuću.

Aktivisti koji prate rad vlade su zabrinuti zato što se za položaje u skupštinama nekoliko država ključnih za ishod predsjedničkih izbora takmiče političari koji poriču legitimnost predsjedničkih izbora 2022.

ARHIVA - Keri Lejk, republikanska kandidatkinja za guvernerku Arizone.
ARHIVA - Keri Lejk, republikanska kandidatkinja za guvernerku Arizone.

U Nevadi, republikanac Džim Marčant se takmiči za mesto državnog sekretara, odnosno glavnog izbornog zvaničnika države. Marčant je šef Koalicije državnih sekretara Amerika prvo" - grupe Trumpovih lojalista koji neosnovano tvrda da je krađa glasova obilježila izbore 2020.

Ista je situacija u Arizoni i Mičigenu, gdje se članovi te koalicije Mark Finčem i Kristina Kamaro takmiče za položaje državnih sekretara. A u Pensilvaniji, kandidat za guvernera Dag Mastriano, još jedan negator izbora, u slučaju pobjede će imati ovlaštenje da imenuje svog glavnog izbornog zvaničnika.

Osim položaja u državnim tijelima koja upravljaju izborima, drugi kandidati bi mogli da jak rezultat u utorak iskoriste da se pozicioniraju za predsjedničku ili potpredsjedničku kandidaturu 2024. Keri Lejk, kandidatkinja za guvernerku Arizone, već se pominje kao potencijalna Trumpova potpredsednica. A na Floridi, guverner Ron Desantis, koji se takmiči za reizbor, takođe razmatra kandidaturu za predsjednika 2024, bez obzira na to da li će se Trump kandidovati ili ne.

Šta će se znati u utorak uveče?

Moguće je, a možda i vjerovatno - da krajnji rezultat u nekoliko ključnih trka neće biti poznat danima ili čak nedeljama. Za to postoje brojni razlozi:

U Džordžiji, kandidat mora da osvoji najmanje 50% glasova za direktnu pobjedu. U protivnom će se održati drugi krug, 6. decembra. Stratezi obje partije vjeruju da bi trka za Senat u toj državi mogla da se nastavi u drugom krugu.

U drugim državama, proces brojanja glasova bi mogao da bude dug i komplikovan, posebno kako glasanje poštom postaje sve popularnije.

Prema zakonu Arizone, na primjer, svi glasački listići moraju da budu dostavljeni do 7 sati uveče na dan izbora, ali zvaničnici imaju 20 dana da završe brojanje glasova. U Nevadi, okruzi imaju četiri dana da prebroje listiće koji su kasno stigli a ako glasovi poštom stignu u kovertima sa greškama ili nedovoljnim informacijama, birači imaju dva dodatna dana da te greške isprave.

U nekim ključnim državama kao što su Pensilvanija i Viskonsin, zvaničnicima nije dozvoljeno da počnu da broje glasove do samog izbornog dana. 19 država dozvoljava dodatni period za primanje glasova poštom, sve dok su poslati do izbornog dana. U Kaliforniji to znači da bi neki glasovi poštom mogli da budu primljeni čak sedam dana poslije izbora.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG