Linkovi

"Putinov kuhar" priznao da se miješa u američke izbore


ARHIVA - Ruski biznismen Jevgenij Prigožin (Foto: Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP, File)
ARHIVA - Ruski biznismen Jevgenij Prigožin (Foto: Sergei Ilnitsky/Pool Photo via AP, File)

Ruski preduzetnik povezan sa Kremljom, Jevgenij Prigožin, priznao je u ponedeljak da se miješao i da će nastaviti da se miješa u američke izbore - i tako prvi put potvrdio optužbe koje je godinama odbacivao, prenosi agencija AP.

"Miješali smo se, miješamo se i nastavićemo da se miješamo. Oprezno, precizno i na svoj način", rekao je Prigožin u komentaru objavljenom na društvenim mrežama.

Saopštenje, objavljeno iz pres službe njegove kompanije za ketering zbog koje je dobio nadimak "Putinov kuhar", objavljeno je dan uoči američkih kongresnih izbora, u odgovoru na zahtjev za komentar.

Riječ je o drugom velikom priznanju 61-godišnje biznismena, povezanog sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, proteklih mjeseci. Prigožin je prethodno pokušavao da svoje aktivnosti drži u tajnosti, a sada je po svemu sudeći sve više zainteresovan za sticanje političke reputacije.

U septembru, javno je priznao da stoji iza grupe plaćenika Wagner - što je prethodno demantovao - i otvoreno je govorio o svojoj ulozi u osmomjesečnom ruskom ratu u Ukrajini. Grupa Wagner je slala svoje plaćenike i u Siriju i Afriku.

Protiv Prigožina, više od 10 drugih ruskih državljana i tri ruske kompanije u Sjedinjenim Državama je 2018. godine podignuta optužnica zbog vođenja tajne kampanje na društvenim mrežama čiji cilj je bio da se podstaknu podjele u američkoj javnosti uoči predsjedničkih izbora 2016. godine na kojima je pobijedio republikanski kandidat Donald Trump.

Optužnica je podignuta u okviru istrage ruskog miješanja u američke izbore koju je vodio specijalni tužilac Robert Maler.

Sekretarijat za pravosuđe je 2020. pokrenuo postupak za odbacivanje optužbi protiv dvije kompanije, "Konkord menadžmet i konsalting LLC" i "Konkord ketering", navodeći da bi suđenje korporacijama - koje nisu prisutne u SAD i gdje nema izgleda za neku suštinsku kaznu čak i ako budu proglašene krivim - vjerovatno razotkrilo osjetljive metode koje koriste američki organi za sprovođenje zakona.

U julu, State Department je ponudio nagradu do 10 miliona dolara za informacije o ruskom miješanju u američke izbore, između ostalih o Prigožinu i Agenciji za istraživanje interneta sa sjedištem u Sankt Peterburgu, koju su finansirale njegove kompanije.

Prigožin je do sada demantovao optužbe da se miješao u izbore. Ruski mediji, grupe za prava zatvorenika i njihove porodice ove godine su saopštavali da su grupa Wagner, a nekad i Prigožin lično, regrutovali osuđenike da se bore u Ukrajini. Prigožin to nije direktno potvrdio, ali je u jedano saopštenu naveo da će se "ili Wagner kompanija i osuđenici, ili vaša djeca" boriti na prvim linijama fronta.

Wagner je prošle nedelje otvorio biznis centar u Sankt Peterburgu koji je Prigožin opisao kao platformu " za povećanje odbrambenih kapaciteta" Rusije.

U nedelju je takođe najavio otvaranje centara za obuku paravojnih snaga u ruskim regionima Belgorod i Kursk, na granici sa Ukrajinom.

"Lokalni stanovnici poznaju svoju teritoriju kao niko drugi i mogu da se bore protiv sabotaže i osmatračkih grupa, i prime prvi udarac ako je potrebno", poručio je Prigožin.

Prigožin, nekada vlasnik kioska za prodaju viršli, otvorio je luksuzni restoran u Sankt Peterbugu koji je privukao Putinovu pažnju. Putin je tokom prvog mandata odveo tadašnjeg francuskog predsjednika Žaka Širaka na večeru u jedan od Prigožinovih restorana.

"Vladimir Putin je vidio kako sam izgradio biznis od jednog kioska, da mi ne smeta da služim cijenjene goste, zato što su moji gosti", prisjetio se Prigožin u jednom intervjuu 2011. godine.“

Njegov biznis je značajno proširen. Putin je 2010. prisustvovao otvaranju Prigožinove fabrike za proizvodnju školskih obroka, izgrađene zahvaljujući velikim kreditima jedne državne banke. Samo u Moskvi, njegova kompanija Konkord je sklopila ugovore vrijedne više miliona dolara. Prigožin je takođe nekolko godina organizovao ketering za proslave u Kremlju i usluge keteringa za rusku vojsku.

Kada su 2014. godine izbili sukobi u istočnoj Ukrajini između separatista koje je podržavala Rusija, i snaga Kijeva, Prigožin je rekao preko svojih portparola da traži način da "formira grupu (boraca) koji će ići i braniti Ruse."

Ruski zakon zabranjuje rad privatnih vojnih kontraktora ali su državni mediji proteklih mjeseci otvoreno izvještavali o aktivnostima Wagner grupe u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG