Linkovi

SAD: U porastu "rano glasanje"


Residents wait in line to cast their ballots for the 2022 midterm election at the Franklin County Board of Elections during early voting hours in Columbus, Ohio, Nov. 5, 2022.
Residents wait in line to cast their ballots for the 2022 midterm election at the Franklin County Board of Elections during early voting hours in Columbus, Ohio, Nov. 5, 2022.

Više od 35 miliona Amerikanaca već je glasalo u nacionalnim utrkama za Kongres uoči izbora na sredini mandata ovog utorka. Ključni republikanci u nedjelju su predvidjeli da će preuzeti kontrolu nad oba doma Kongresa od demokrata.

Trend ranog glasanja se nastavlja, a United States Elections Project kaže da je ovogodišnji ukupni broj dana prije glasanja već premašio onaj tokom kongresnih izbora 2014. i 2018. koji su se dogodili na pola predsjedničkog mandata Baracka Obame i Donalda Trumpa.

A senior voter uses his own magnifying glass while casting his ballot at a participating Flex Voting Center at the offices of the Coalition for Humane Immigrant Rights, CHIRLA, in Los Angeles, Nov. 5, 2022.
A senior voter uses his own magnifying glass while casting his ballot at a participating Flex Voting Center at the offices of the Coalition for Humane Immigrant Rights, CHIRLA, in Los Angeles, Nov. 5, 2022.

Pravila glasanja promijenjena su u mnogim državama uoči predsjedničkih izbora 2020. kada je Biden pobijedio Trumpa kako bi se olakšao put za prijevremeno glasanje o ublažili strahovi mnogih birača koji su se bojali osobno glasati na biračkim mjestima tokom vrhunca pandemije koronavirusa.

Sada su se mnogi birači navikli glasati prije izbornog dana, osobito demokrati. U međuvremenu, Trump, koji opetovano signalizira da će najaviti predsjedničku kampanju 2024., i neki drugi republikanci koji opetovano napadaju prijevremeno glasanje, tvrde bez dokaza da ono promiče prevaru.

US Candidates Make Final Push Ahead of Midterm Elections
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Natječe se za svih 435 mjesta u Zastupničkom domu i 35 od 100 mjesta u Senatu. Demokrati imaju minimalnu kontrolu u oba doma od početka 2021., što je omogućilo Bidenu da unaprijedi neke od svojih zakonodavnih prioriteta, često u odnosu na gotovo konsolidiranu opoziciju republikanskih zastupnika.

U CNN-ovoj emisiji "Stanje Unije" u nedjelju, Ronna McDaniel, republikanska nacionalna predsjednica, izjavila je: "Mislim da ćemo vratiti Zastupnički dom i Senat."

Senat je sada podijeljen 50-50 između republikanaca i demokrata, pri čemu potpredsjednica Kamala Harris daje prednost demokratima kada su glasovi jednaki.

Senator Floride Rick Scott, koji predvodi republikansku kampanju za osvajanje većine za svoju stranku, predvidio je u NBC-jevoj emisiji "Meet the Press" da će republikanci osvojiti najmanje dva mjesta kako bi dobili većinu u Senatu koji preuzima dužnost u januaru.

"Vidim sjajnu noć za republikance", predvidio je na CNN-u Marc Short, bivši šef kabineta potpredsjednika Mikea Pencea.

Demokrati s oprezom gledaju na ishod izbora u utorak, a demokratska strateginja Hilary Rosen izjavila je za CNN: "Nismo slušali glasače na ovim izborima." Također je rekla da se niti jedan demokratski kandidat nije dovoljno usredotočio na sve veće troškove života za koje velika većina birača kaže da im je najveća briga, a ne na to odbacuju li republikanski kandidati legitimitet Bidenove pobjede nad Trumpom 2020., kao što mnogi republikanci tvrde.

Ipak, njujorški kongresnik Sean Patrick Maloney, predsjednik Demokratskog kongresnog odbora za kampanju, koji se i sam suočava s teškim natjecanjem za ponovni izbor, izrazio je uvjerenje u sposobnost demokrata da zadrže kontrolu u Zastupničkom domu.

"Zadržat ćemo ovu većinu", rekao je za NBC.

Battle of the Exes: Trump and Obama on the Campaign Trail
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Kako sada stoji, CNN predviđa da republikanci vode u 216 izbora za Dom, malo manje od 218 potrebnih za većinu u domu od 435 članova, a demokrati drže prednost u 199 utrka, dok je 20 mjesta preblizu za predviđanja.

CNN je rekao da će osam konkurentnih utrka u Senatu odrediti kontrolu nad gornjim domom Kongresa.

Jedno istaknuto političko mjesto za glasanje u SAD-u, fivethirtyeight.com, republikancima sada daje 55% šanse da osvoje Senat i 84% vjerovatnosti da prevladaju demokratsku kontrolu u Zastupničkom domu.

XS
SM
MD
LG