Linkovi

Šta izbori za američki Kongres znače za Ukrajinu?


U.S. Sen. Chris Coons, centre right, and Sen. Rob Portman, centre, talk with people during their visit a distriPromising continued humanitarian s
U.S. Sen. Chris Coons, centre right, and Sen. Rob Portman, centre, talk with people during their visit a distriPromising continued humanitarian s

Dok rat Rusije nije prevazišao zabrinutost Amerikanaca, sve veći broj republikanskih zastupnika, i manji broj demokrata, rekli su da brinu zbog neograničene finansijske posvećenosti Ukrajini.

Ukrajinske trupe su se probile kroz ruske snage u sjeveroistočnoj regiji Harkiv u septembru, što je bila zapanjujuća kontraofanziva vođena ukrajinskom odlučnošću, promišljenom taktikom na bojnom polju u moćnim oružjem sa Zapada.

Sjedinjene Države su dostavile više naoružanja, finansijske i druge pomoći od drugih država članiva NATO saveza zajedno: više od 650 milijardi od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru, kojim je počeo najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Podrška je istrajavala uprkos dubokim podjelama u Washingtonu, raskolu koji se u potpunosti pokazao u predizbornoj kampanji za Kongres, koja kulminira glasanje 8. novembra.

Ankete pokazuju da su republikanci spremno preuzeti kontrolu u Zastupničkom domu, čijih je svih 435 mjesta u igri. Kontrola nad Senatom, gdje se takmiči za 34 od 100 mjesta, otvoreno je pitanje, a samo nekoliko mjesta određuje ko će odrediti dnevni red doma. Demokrate kontrolišu oba doma od 2020.

Republikanski lideri kažu da posvećenost Sjedinjenih Država prema Ukrajini ne može biti bez granica.

"Mislim da će ljudi koji će biti zaglavljeni u recesiji ne mogu da ispisuju blanko čekove za Ukrajinu", rekao je u intervjuu za Punchbowl News kongresmen Kevin McCarthy, koji će postati lider Zastupničkog doma ako republikanci preuzmu kontrolu.

Kao predsjedavajući Zastupničkog doma, McCarthy bi imao široku slobodu da imenuje kongresmene koji su skeptični prema Ukrajini za predsjedavajuće budžetskog odbora i odbora za inostrane poslove, takođe bi imao moć odlučivanja o tome koji prijedlozi zakona dolaze na glasanje.

Predizborne ankete pokazuju da se rekordna inflacija, cijene goriva, povećana stopa kriminala i prijetnja recesije kao i druge ekonomske teme nalaze na vrhu liste pitanja koja brinu Amerikance, što su teme koje se tradicionalno vide kao snaga za republikance. Rat u Ukrajini, ruske prijetnje nuklearnim oružjem i druga pitanja inostrane politike slabo su se razmatrala širom zemlje ili u kampanjama koje su preplavile američke TV kanale.

FILE - U.S.-supplied M777 howitzer shells lie on the ground to fire at Russian positions in Ukraine's eastern Donbas region, June 18, 2022. The writing on one of them reads in Ukrainian: "Nothing is forgotten."
FILE - U.S.-supplied M777 howitzer shells lie on the ground to fire at Russian positions in Ukraine's eastern Donbas region, June 18, 2022. The writing on one of them reads in Ukrainian: "Nothing is forgotten."

Ipak, mali broj kongresmena javno je dovodio u pitanje slanje oružja u Ukrajinu koje je poticao predsjednik Joe Biden.

U maju, Dom je glasao 368 na prema 57 za zakon kojim se alocira 40 milijardi pomoći za Ukrajinu. Svih 57 glasova protiv bili su iz redova republikanaca.

Zakon je konačno odobrio Senat, ali glasanje je bilo znak nezadovoljstva glasnog krila Republikanske partije koje je kritikovalo dugogodišnje ratove SAD-a u Iraku i Afganistanu.

John Herbst, bivši američki ambasador u Kijevu, nazvao je McCarthyjeve komentare zabrinjavajućim, ali nije očekivao da će republikanska kontrola jednog ili oba doma Kongresa materijalno uticati na podršku Ukrajini.

"Siguran sam da ćemo nastaviti da šaljemo značajnu pomoć Ukrajini", rekao je Herbst, koji je sada analitičar Atlantskog savjeta u Washingtonu.

"Malo manje je, po mom mišljenju, prihvatljivo jer im dajemo toliko, ali bio bih iznenađen da je došlo do velikog pada naše podrške", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Čini se da većina republikanaca "duboko u sebi razumije potrebu za vojnom pomoći" Ukrajini, rekao je.

Ako republikanci u međuvremenu preuzmu kontrolu nad Senatom, Mitch McConnell će postati lider tog doma. Dugogodišnji senator bio je snažniji u svojim javnim izjavama podrške Ukrajini.

"Pomaganje Ukrajini nije samo neka simbolička gesta. To je bukvalno investicija u našu vlastitu nacionalnu sigurnost i sigurnost naših saveznika", rekao je on u govoru u Senatu u septembru mjesecu.

"Bidenova administracija i naši saveznici moraju da učine više kako bi snabdjeli Ukrajinu sredstvima koja su joj potrebna da odbije agresiju Rusije", rekao je McConnell.

Sumnje demokrata

Ne izražavaju sumnje samo republikanci.

Prošlog mjeseca, 30 demokrata iz Zastupničkog doma koji čine lijevi progresivni klub u Kongresu poslalo je pismo Bidenu pozivajući njegovu administraciju da, između ostalog, otvori pregovore s Kremljom o okončanju rata u Ukrajini.

Pismo, koje je napisano mjesecima ranije, prije ukrajinske kontraofanzive u Harkivu povučeno je nakon nekoliko dana, nakon kritika drugih demokrata među kojima su bili i neki od potpisnika pisma.

Ipak, bilo kakve naznake da se republikanci, ili demokrate, hlade po pitanju pomoći Ukrajini, mogle bi da daju podstrek ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Poruke iz SAD-a ključne su za uticaj na kalkulaciju Moskve u Ukrajini", napisao je Rob Lee, bivši američki marinac i vojni stručnjak na King's Collegeu u Londonu, u tweetu od 24. oktobra. "Ako Kremlj misli da su SAD predane dugoročnoj podršci Ukrajini, izglednije je da će prije pregovarati."

Zastupnik Mike Turner, koji bi trebao da preuzme predsjedanje Obavještajnim odborom Zastupničkog doma ako republikanci osvoje kontrolu, rekao je da "niko u republikanskom vodstvu nije pozvao na prestanak pomoći Ukrajini".

Tokom posjeta Kijevu 3. novembra, republikanski senator Rob Portman i demokratski senator Chris Coons ponovili su podršku Sjedinjenih Američkih Država predsjedniku Volodimiru Zelenskom i rekli da će se ona nastaviti bez obzira na ishod izbora na sredini mandata.

"Siguran sam da će se pomoć iz Amerike s obje strane za borbu ukrajinskog naroda nastaviti u Kongresu", rekao je kasnije novinarima Coons.

Puni stomaci, ne puno oružje

Ankete u Kojima su Amerikanci pitani za rat u Ukrajini imaju izmiješane rezultate.

Prema ispitivanju koje je u septembru izveo Pew istraživački centar, rastući broj republikanaca i glasača koji im naginju kažu da Washington daje previše pomoći Ukrajini - 32 posto u septembru u poređenju s 17 posto u martu. Među demokratama, 11 posto kaže da Sjedinjene Države daju previše podrške u poređenju sa osam posto u maju.

Ukupno, ispitivanje je utvrdilo da oko 18 posto Amerikanaca misli da Washington ne daje dovoljno podrške, što je pad u odnosu na 42 posto kako je bilo u martu.

Neki kongresmeni su glasno izrazili zabrinutost u vezi toga kako se koristi američka pomoć u Ukrajini, što se odnosilo na reputaciju Ukrajine kao zemlje sa endemskom korupcijom i slabom vladavinom prava.

Danijel Vajdič, čija kompanija sa sjedištem u Washingtonu, Yorktown Solutions je lobirala za Ukrajinu, kaže da bi Kijev trebao da "bolje" objasni kako koriste pomoć, naročito onu koja se ne tiče vojne pomoći.

Ukrajina će morati da zauzme "nijansiraniji" pristup u slanju poruka kada lobira kod republikanaca i demokrata, rekao je on.

Recesijska prijetnja

Glasanje 8. novembra naziva se "izborima na sredini mandata" jer pada na sredinu četverogodišnjeg mandata trenutnog demokratskog predsjednika Bidena. Historijski gledano, partija koja kontroliše Bijelu kuću gotovo uvijek gubi mjesta u Kongresu na ovim izborima.

Isto tako historijski gledano, ekonomska pitanja glavni su pokretači američkih glasača.

Ako američka ekonomija u nadolazećim mjesecima potone u recesiju kao što mnogi ekonomisti očekuju, podrška ovako visokim nivoima pomoći Ukrajini mogla bi dodatno da oslabi.

Ipak, dokazi o ruskim ratnim zločinima mogli bi da ublaže umor od Ukrajine na Zapadu, rekao je William Courtney, bivši američki ambasador i analitičar u RAND Corporation sa sjedištem u Washingtonu kojeg djelimično finansira Ministarstvo odbrane SAD-a.

"Kako Ukrajinci zauzimaju više teritorija koje su Rusi okupirali, a zločini se otkrivaju, to će ojačati političku podršku Ukrajini u Sjedinjenim Državama i Evropi", rekao je za on za RSE.

"Sve dok ukrajinske snage održavaju zamah na bojnom polju, nema znakova da će čak i uz neke pomake – na primjer, ako republikanci preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom – to uticati na količinu pomoći", rekla je Courtney.

U strahu od smanjenja pod republikanskom kontrolom, neki od onih koji podržavaju davanje velike pomoći Ukrajini zalagali su se za zaključavanje dodatne pomoći Ukrajini u decembru, prije nego što novi Kongres službeno započne s radom narednog mjeseca. Pomoć bi bila dio većeg paketa kako bi se osiguralo da se oružje i humanitarna pomoć nastave i u 2023. godini.

Članovi Ukrajinsko-američkog koordinacijskog vijeća, organizacije u dijaspori, otputovaće u Washington nakon izbora kako bi lobirali za dodatnu pomoć tokom ove godine.

Portparol Andrij Dobrianski je rekao da vijeće takođe podstiče Ukrajince koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama, po procjenama ima ih nešto više od milion, da se sretnu sa svojim predstavnicima nakon izbora i da ih potaknu da posjete Ukrajinu.

"Željeli bismo da osiguramo da pomoć Ukrajini bude nastavljena bez obzira šta se dogodilo", rekao je on za RSE. "Odvedite ih u Ukrajinu. To je najbolji način zagovaranja za Ukrajinu."

*Uz izvještavanje RSE dopisnika Mikea Eckela i agencije AP

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG