Linkovi

SAD spremne na razgovore sa Iranom o nuklearnom sporazumu


Sjedinjene Države u četvrtak su rekle da su spremne razgovarati s Iranom o vraćanju na sporazum iz 2015. koji je imao za cilj spriječiti Teheran u nabavi nuklearnog oružja, nastojeći oživjeti sporazum koji je i sam Washington napustio prije gotovo tri godine.

Taj potez odražava promjenu američke administracije, pri čemu je američki državni tajnik Antony Blinken naglasio stav predsjednika Joea Bidena da će se Washington vratiti sporazumu formalno poznatom kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) ako Teheran u potpunosti poštuje dogovor.

Iran je hladno reagirao na ideju koju je iznio Blinken tijekom video sastanka s ministrima vanjskih poslova Britanije, Francuske i Njemačke, skupinom poznatom kao E3, okupljenom u Parizu.

"Ako se Iran vrati u strogo poštivanje svojih obveza prema JCPOA-u, Sjedinjene Države učinit će isto i spremne su uključiti se u razgovore s Iranom u tom cilju", navodi se u zajedničkoj izjavi četiri zemlje.

Iran je počeo kršiti sporazum 2019. godine, otprilike godinu dana nakon što se bivši američki predsjednik Donald Trump povukao i ponovno uveo američke ekonomske sankcije, a svoja kršenja ubrzao je posljednjih mjeseci.

Američki dužnosnik rekao je Reutersu da će Washington pozitivno odgovoriti na svaki poziv Europske unije na pregovore između Irana i šest glavnih sila koje su pregovarale o izvornom sporazumu: Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država.

"Spremni smo se pojaviti ako se takav sastanak održi", rekao je dužnosnik Reutersu, nakon što je visoki dužnosnik EU izložio ideju da sazove takve razgovore. Nejasno je može li doći do bilo kakvih razgovora, a kamoli kada i gdje.

Odgovarajući na izjavu četiri zemlje, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da bi Washington trebao povući prvi korak.

"Umjesto retorike i stavljanja teret na Iran, E3 / EU mora se pridržavati vlastitih obveza i zahtijevati kraj Trumpovog nasljeđa #Ekonomski terorizam protiv Irana", rekao je Zarif u tvitu.

"Naše korektivne mjere odgovor su na kršenje pravila US / E3. Uklonite uzrok ako se bojite efekta", nastavio je. "Slijedit ćemo AKCIJU s (s) akcijom."

Zarif je ranije signalizirao otvorenost za razgovore s Washingtonom i ostalim strankama oko oživljavanja sporazuma.

This Jan. 15, 2011 file photo, shows a part of Arak heavy water nuclear facilities, near the central city of Arak, 150 miles (250 kilometers) southwest of the capital Tehran,
This Jan. 15, 2011 file photo, shows a part of Arak heavy water nuclear facilities, near the central city of Arak, 150 miles (250 kilometers) southwest of the capital Tehran,

Američki dužnosnik također je natuknuo kako bi mogao postojati način za premoštavanje slijepe ulice ko bi trebao ići prvi u povratku na dogovor: Sjedinjene Države ublažavanjem ekonomskih sankcija ili Iran držeći se ograničenja svog atomskog programa.

"Mislim da pitanje sekvenciranja neće biti prepreka koja nas sprječava da ... dođemo tamo", rekao je, rekavši da je veći izazov možda definiranje onoga što predstavlja poštivanje zakona.

Obogaćivanje urana

Francuski diplomatski izvor rekao je da je pomak Washingtona otvorio Iran, ali put koji je pred njim bio je prepun prepreka.

Teheran je odredio krajnji rok za sljedeću sedmicu da Biden započne s ukidanjem sankcija koje je uveo Trump, ili će poduzeti svoj najveći korak kršenja dogovora - zabranu inspekcija nuklearnih postrojenja u kratkom roku.

Britanija, Francuska, Njemačka i Sjedinjene Države pozvale su Iran da se suzdrži od tog koraka i ponovile svoju zabrinutost zbog nedavnih iranskih akcija za proizvodnju urana obogaćenog do 20% i metala urana.

"I dalje smo u neizvjesnoj situaciji", rekao je francuski izvor, dodajući da će, ako Iran ignorira ta upozorenja, vjerojatno postojati "izuzetno čvrsta reakcija".

Rafiniranje urana na visoku razinu fizione čistoće potencijalni je put do nuklearnih bombi, iako je Iran već dugo rekao da je njegov program obogaćivanja namijenjen samo za mirne potrebe.

Američki dužnosnici ponudili su neke pomirljive geste prema Iranu, poput ublažavanja ograničenja putovanja diplomata u misiji Ujedinjenih naroda koju je Trumpova administracija nametnula 2019. godine, a koja ih je ograničila na mali dio New Yorka.

Američki dužnosnik rekao je Reutersu da Bidenova administracija Bidena imala kontakt s Iranom, osim što je obavijestila njihovu misiju Ujedinjenih nacija o ublažavanju ograničenja putovanja.

Sjedinjene Države također su povukle tvrdnju Trumpove administracije da su sve sankcije Ujedinjenih nacija protiv Irana ponovno uspostavljene u rujnu, navodi se u američkom pismu Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koje je vidio Reuters.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG