Linkovi

Potpisnici iranskog nuklearnog sporazuma spremni za mogući povratak SAD


ARHIVA - Učesnici pregovora o iranskom nuklearnom programu, u Beču 14. jula 2015. (Foto: Reuters)
ARHIVA - Učesnici pregovora o iranskom nuklearnom programu, u Beču 14. jula 2015. (Foto: Reuters)

Preostali potpisnici Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine izrazili su “spremnost da pozitivno odgovore” na mogući povratak SAD u društvo zemalja koje su se obavezale tim dokumentom.

Predsjednik SAD Donald Trump povukao je SAD iz sporazuma 2018, tvrdeći da on nepošteno favorizuje Iran.

Međutim, novoizabrani predsjednik Joe Biden, koji je bio potpredsjednik tokom administracije koja je potpisala sporazum, više puta je naveo da bi se vratio među potpisnike, ukoliko bi se Iran vratio u okvire sporazuma, u smislu da poštuje svoje obaveze.

Ministri Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Irana i Evropske unije objavili su saopštenje poslije virtuelnog sastanka da duboko žale zbog izlaska SAD iz sporazuma i naglasili da je u njihovim očima sporazum “ostaje na snazi u potpunosti”.

Iran je prekršio nekoliko svojih obećanja otkad su se SAD povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Teheranu, navodeći da ne dobija ekonomske olakšice koje mu sleduju u zamenu za ograničavanje svojih nuklearnih aktivnosti. Iran tvrdi da su njegovi potezi, uključujući obogaćivanje uranijuma do visokih nivoa i čuvanje zaliha - reverzibilni.

U ministarskom saopštenju se navodi i da su strane u sporazumu razmatrale potrebu da se odgovori na izazove u implementaciji sporazuma, “uključujući neširenje nuklearnog oružja i obavezu ukidanja sankcija”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG