Linkovi

Rouhani: Teheran obogaćuje više uranijuma nego prije 2015.


Iranian President Hassan Rouhani speaks during the cabinet meeting in Tehran, Iran, January 15, 2020.
Iranian President Hassan Rouhani speaks during the cabinet meeting in Tehran, Iran, January 15, 2020.

Iran sada obogaćuje više uranijuma nego prije 2015. godine kada je postignut nuklearni sporazum sa svjetskim silama, rekao je danas iranski predsjednik Hassan Rouhani.

"Obogaćujemo više uranijuma nego u periodu prije postizanja sporazuma. Povećan je pritisak na Iran, ali nastavljamo da napredujemo", istakao je Rouhani, prenosi agencija Reuters.

Iran je postepeno prekidao obaveze prema nuklearnom sporazumu nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD 2018. iz sporazuma koji su svjetske sile sklopile sa Iranom 2015. godine.

Teheran je u nedjelju, 12. januara, saopštio da se više neće pridržavati nijednog ograničenja koje je nametnuo nuklearni sporazum iz 2015. godine, nakon što su američke snage ubile iranskog generala Qassema Soleimanija.

Nakon te odluke Francuska, Velika Britanija i Njemačka su pokrenule mehanizam za rješavanje spora iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, što bi moglo dovesti do novih sankcija Ujedinjenih nacija Iranu.

Trump želi da se sa Teheranom sklopi novi, sveobuhvatni sporazum o nukelarnim i ostalim pitanjima.

Washington je obnovio sankcije protiv Teherana radi pritiska na privredu te zemlje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG