Linkovi

FBI: Porast internet kriminala košta Amerikance 4,2 milijarde dolara


Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je prošle godine primio rekordan broj žalbi građana u vezi sa cyber zločinima, između ostalog i prevarama povezanim sa pandemijom COVID 19, a sve to je ukupno koštalo Amerikance nevjerovatnih 4 milijarde i 200 miliona dolara.

Centar za žalbe na internet zločine FBI-a primio je ukupno 791.790 žalbi u 2020. godini, što je 69 procenata više nego u 2019. i najveći godišnji broj od kada je centar osnovan prije dve decenije, saopštio je FBI.

Poređenja radi, ukupan prijavljeni gubitak u 2019. bio je tri i po milijarde dolara, dok je taj broj prije pet godina iznosio milijardu i po.

Najefikasnija prevara je i dalje kompromitovanje poslovnog emaila (Business E-Email Compromise ili BEC), koja je prema izvještaju, dovela do gubitka od milijardu i 800 miliona dolara. Kada cyber kriminalac uspije da dobije pristup poslovnom emailu, onda to iskoristi da neovalašteno prebaci novac na svoj bankovni račun.

Epidemija COVID 19 dala je prevarantima nove prilike za krađu. FBI-ev centar za zločine na internetu primio je više od 28.500 žalbi od ljudi koji imaju problema da se izbore sa pandemijom, ali se u izvještaju ne navodi koliki je ukupan gubitak u toj oblasti.

Na meti najranjiviji

“Ovi kriminalci koriste phishing ili spoofing , iznuđivanje i druge vrste prevara na internetu da napadnu najranjivije u našem društvu - zdravstvene radnike koji traže opremu za ličnu zaštitu, porodice koje traže informacije o stimulus čekovima kako bi platili račune i mnoge druge", navodi FBI u izvještaju.

Centar je primio hiljade žalbi u vezi sa nadoknadama za nezaposlene usljed virusa i programima za zajam malim preduzećima, koje je Kongres usvojio prošle godine.

Program za zaštitu plata (Paycheck Protection Program ili PPP) koji je finansirao Kongres pokazao se kao magnet za prevarante. Prošlog marta, Kongres je usvojio zakon, kojim je osnovan program sa inicijalnim sredstvima u vrijednosti do 349 milijardi dolara, kojim bi se finasirali zajmovi malim biznisima, koje oni ne bi morali da vrate ukoliko zadrže radnike na svom platnom spisku. Sekretarijat za pravosuđe podigao je optužnice protiv brojnih pojedinaca zbog toga što su zloupotrebili program osnivajući shell kompanije i koristeći druge malverzacije.

U najnovijem slučaju, u ponedjeljak, zvaničnik tehnološke kompanije Mukund Mohan izjasnio se da je kriv za prevaru u vezi sa transferom i pranjem novca u okviru pokušaja da osigura sebi 5,5 miliona dolara u PPP zajmovima.

Tri najčešća krivična djela prijavljena FBI-evom centru za zločine na internetu prošle godine bili su phishing ('fišing') ili krađa lozinki, prevare u vezi sa neplaćanjem ili neisporučivanjem i iznuđivanje, navodi se u izvještaju.

Korištenje krađe identiteta

U nekoliko saveznih država, prevaranti su podnijeli nezakonite prijave za nadoknadu nezaposlenima, koristeći lažni identitet, dodaje se u izvještaju.

“Mnoge žrtve ove krađe identiteta nisu znale da su se našle na meti dok same nisu pokušale da podnesu legitimne prijave za nadoknadu nezaposlenima”, piše u izvještaju.

Posljednjih mjeseci, pojavile su se brojne nove šeme u vezi sa vakcinama protiv COVID 19, u okviru kojih se od građana traži da plate kako bi primili vakcinu, da se registuju na listu čekanja i tako među prvim dobiju vakcinu.

“Lažno oglašavanje u vezi sa vakcinama pojavilo se na društvenim mrežama, ili je stizalo do građana emailom, telefonom, online, i od nepoznatog izvora", objašnjava FBI u izvještaju.

Centar za žalbe na internet zločine osnovan je 2000. u okviru napora FBI-a da se bori protiv cyber kriminala. Do danas je primio 5,8 miliona žalbi, od kojih su neke proslijeđene agencijama za sprovođenje zakona, kako bi sprovele istragu.

XS
SM
MD
LG