Linkovi

Sjedinjene Države optužile šest ruskih oficira za hakovanje


U optužnici je opisan širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakovanja (Foto: www.justice.gov)
U optužnici je opisan širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakovanja (Foto: www.justice.gov)

Američki Sekretarijat za pravosuđe otpečatio je optužnicu protiv šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih oficira koje tereti da su hakovanjem računara pokušali da ometaju izbore u Francuskoj, održavanje Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji, kao i američke bolnice i kompanije.

U optužnici, ukazuje Sekretarijat za pravosuđe, opisan je širok spektar političkih, finansijskih i sportskih meta hakovanja, izvijestila je agencija AP.

Nijedna država nije tako zlonamjerno i neodgovorno zloupotrijebila svoje cyber sposobnosti kao Rusija. Bezobzirno uzrokujući neviđenu kolateralnu štetu da bi ostvarila male taktičke prednosti“, rekao je John Demers, pomoćnik državnog tužioca i najviši bezbjednosni zvaničnik Sekretarijata za pravosuđe.

Optužnica bivše oficire Glavne obavještajne uprave Rusije (GRU), odnosno ruske tajne policije, tereti za napade na ukrajinsku električnu mrežu, pokušaj hakovanja, koji bi rezultirao curenjem podataka, usmjeren na političku partiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona uoči izbora 2017. godine, kao i da spriječi istragu trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke u Londonu marta 2018.

Dokument od 50 stranica, podignuta pred federalnim sudom u Pittsburghu, usredsređen je na napade čiji je cilj prema tvrdnjama tužioca promocija ruskih geopolitičkih ciljeva. Među njima su i cyber napadi na Zimske olimpijske igre 2018. u Južnoj Koreji na kojima je, zbog doping afere, bilo zabranjeno učešće ruskim sportistima.

Optužnicom nije obuhvaćen period miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. – iako su optuženi dio iste vojno-obavještajne jedinice za koju tužioci navode da se miješala u taj izborni proces hakovanjem mail adresa članova Demokratske stranke.

Bivši specijalni tužilac Robert Mueller zaključio je izvještaju podnijetom 2019. da se Rusija miješala u izbore hakovanjem i tajnim kampanjama na društvenim mrežama i da je Trumpova kampanja prihvatila tu pomoć i očekivala da će imati koristi od nje. Međutim, Mueller nije optužio ni jednog Trampovog saradnika za zavjeru sa Rusima.

XS
SM
MD
LG