Linkovi

Bidenov tim razmatra kaznu Rusiji zbog cyber napada


US Air Force Cyber Defence
US Air Force Cyber Defence

Tim novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena razmatra nekoliko opcija da kazni Rusiju zbog navodne umiješanosti u hakiranje američkih vladinih agencija i kompanija.

Moguće opcije idu od finansijskih sankcija do sajber (cyber) napada na rusku infrastrukturu, javlja Reuters.

Odgovor mora biti dovoljno jak da se osjete ekonomske, finansijske i tehnološke posljedice na počinioce hakerskog napada, ali da se izbjegne konflikt s nuklearnom silom”, rekao je jedan od ljudi koji je upoznat s Bidenovim namjerama, međutim, nije želio otkrivati ime.

Cilj je da akcija koja bude preduzeta, a moguće je da to bude i čin cyber špijunaže, odvrati “buduće ruske cyber napade”, dodao je izvor Reutersa.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u subotu je rekao da iza nedavnih hakerskih napada na SAD vjerovatno stoji Rusija.

O cyber napadima prvi put je izviješteno 13. decembra u vijestima u kojima se citira da su neidentifikovani američki zvaničnici rekli da se sumnja u hakere sa sjedištem u Rusiji.

Ruska ambasada u SAD negirala je bilo kakvu umiješanost, rekavši u izjavi od 14. decembra da Rusija "ne izvodi ofanzivne operacije iz sajber domena".

Pogledi trenutne i buduće administracije

Budući šef osoblja Bijele kuće Ronald Klejn izjavio je da bi odgovor izabranog predsjednika Džozefa Bajdena na raspostranjeni hakerski napad, mogao biti širi od sankcija.

"To nisu samo sankcije. Riječ je o koracima i stvarima koje bismo mogli preduzeti da bi smo umanjili kapacitete stranih činilaca da učestvuju u takvim napadima", rekao je Klejn televizji CBS.

Opcije koje razmatra Bajdenova administracija protiv Moskve zbog njene navodne uloge u cyber napadima - mogle bi obuhvatati poteze koje bi izazvali finansijske posljedice, kao i uzvratne cyber napade na rusku infrastrukturu, rekli su agenciji Rojters neimenovani zvaničnici.

Rusija odbacuje optužbe da je organizovala i sprovela napade na najmanje šest američkih vladinih agencija.

Predsjednik Donald Trump, u prvom komentaru rasprostranjenih hakerskih upada u vladine agencije, pokušao je da umanji ozbiljnost i posljedice cyber napada na SAD.

Tramp je na Tviteru sugerisao i da je Kina, a ne Rusija, odgovorna za napad za koji je američka agencija za cyber bezbjednost ocijenila da predstavlja "ozbiljnu" opasnost po vladinu i privatne mreže.

Obim napada bez presedana

Obim hakerskih napada je bez presedana: 18.000 organizacija je od marta do juna pogođeno štetnim kodom koji je ubačen u popularni softver za ažuriranje mreža kompanije "SolarWinds" iz Ostina, u Teksasu. Klijenti te kompanije su vodeća američka preduzeća i vladine agencije.

Biće potrebni mjeseci da se hakeri izbace iz mreža američke vlade, koje pretražuju još od marta. Eksperti ocjenjuju da nema dovoljno iskusnih timova koji bi mogli da identifikuju sve sisteme u vladi i privatnom sektoru koji su možda hakovani.

"FireEye", kompanija za cyber bezbjednost koja je otkrila upad u američke agencije i sama bila hakovana, već je identifikovala desetine žrtava hakerskih napada i pokušava da utvrdi još.

Mnogi vladini službenici - i drugi u privatnom sektoru - moraju da rade pod pretpostavkom da su kompjuterske mreže preplavljene špijunima, a agencije će biti više sklone tome da osjetljiv vladin posao obavljaju na šifrovanim aplikacijama za pametne telefone, kao što su Signa i WhatsApp, prenosi AP.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG