Linkovi

SAD, Britanija i Kanada: Rusija pokušava da hakuje i ukrade podatke o vakcini za COVID-19


Hakeri, uz podršku ruskih državnih struktura, pokušavaju da ukradu istraživanja o vakcini i lijeku za COVID-19 od akademskih ustanova i farmaceutskih kompanija širom svijeta, saopštio je u četvrtak britanski Nacionalni centar za cyber bezbjednost (NCSC), prenosi agencija Reuters.

U zajedničkom saopštenju Britanije, Sjedinjenih Država i Kanade, napadi se pripisuju grupi APT29, takođe poznatoj pod imenom "Cozy Bear", za koju tvrde da gotovo sigurno djeluje u okviru ruskih obaveštajnih službi.

"Osuđujemo ove podle napade protiv onih koji rade vitalan posao u borbi protiv pandemije koronavirusa", rekao je direktor za operacije NCSC-ija Paul Chichester.​

Britanski šef diplomatije Dominic Raab​ rekao je da je "potpuno neprihvatljivo" to što je rad na borbi protiv pandemije meta ruskih obavještajnih službi.

"Dok drugi promovišu svoje sebične interese bezobzirnim ponašanjem, Velika Britanija i njeni saveznici nastavljaju težak posao pronalaska vakcine i zaštite globalnog zdravlja", naveo je Raab u saopštenju i poručio da će Britanija sa saveznicima raditi na tome da se odgovorni privedu pravdi.

Britanski Nacionalni centar za cyber bezbjednost saopštio je da su hakerski napadi u toku i da se koristi niz sredstava i tehnika.

"APT29 će vjerovatno nastaviti da napada organizacije koje se bave istraživanjem i razvojem vakcine za COVID-19, dok traga za odgovorima na dodatna obavještajna pitanja povezana sa pandemijom", ističe se u saopštenju centra.

Kremlj je u četvrtak odbacio optužbe zapadnih zemalja. Portparol Dmitrij Peskov rekao je da Rusija nema nikakve veze sa navodnim hakerskim napadima i da London nije potkrijepio optužbe adekvatnim dokazima, prenose agencija TASS i RIA.

Britanija i Sjedinjene Države saopštili su u maju da mreže hakera napadaju nacionalne i međunarodne organizacije zadužene za odgovor na pandemiju. Međutim, ti napadi prethodno nisu bili povezivani sa ruskim državnim strukturama.

Grupa "Cozy Bear", povezana sa ruskom vladom, sumnjiči se za hakerski napad na Demokratsku stranku uoči predsjedničkih izbora u SAD 2016. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG