Linkovi

Rezultati izbora na meti protivnika SAD i cyber kriminalaca


ARHIVA - Birački boksovi pred glasanje na preliminarnim izborima u Kentuckyju, 22. juna 2020.
ARHIVA - Birački boksovi pred glasanje na preliminarnim izborima u Kentuckyju, 22. juna 2020.

Zvaničnici zaduženi za bezbjednost izbora u SAD pripremaju američku javnost za novu vrstu najgoreg scenarija za predsjedničke izbore 3. novembra - poplavu dezinformacija u satima poslije zatvaranja birališta, koje bi izazivale sumnju u rezultate i sam proces, dok glasači budu čekali da saznaju ko će voditi zemlju u naredne četiri godine.

Preciznije, zvaničnici upozoravaju da će mogući napadi vjerovatno biti sveobuhvatni, sa ciljem da Amerikance učine sumnjivačim po pitanju bilo koje informacije koju dobiju, čak i preko izvora kojima se inače vjeruje.

"Strani faktor i cyber kriminalci mogli bi da naprave nove web stranice, mijenjaju postojeće web stranice i kreiraju ili dijele odgovarajući sadržaj na društvenim mrežama radi širenja lažnih informacija", upozorili su u javnost Federalni istražni biro (FBI) i Agencija za cyber bezbjednost i informacionu sigurnost (CISA), u saopštenju objavljenom u utorak kasno uveče.

"FBI i CISA pozivaju američku javnost da kritički procijeni izvore informacija koje koristi i da potraži pouzdane i provjerene informacije iz pouzdanih izvora, poput državnih i lokalnih izbornih zvaničnika", navodi se u saopštenju. "Javnost takođe treba da bude svjesna da, ukoliko bi strani faktor ili cyber kriminalci uspjeli da uspješno promijene web stranicu vezanu za izbore, osnovni podaci i unutrašnji sistemi ostaju nekompromitovani".

Strahovanja nisu nova.

Mjesecima već, federalni i državni službenici zaduženi za izbornu bezbjednost pokušavaju da pripreme birače, govoreći im da bi zbog očekivanog povećanog glasanja putem pošte, zbog pandemije koronavirusa, moglo proći nekoliko dana prije nego što pobjednik na predsjedničkim izborima bude proglašen.

Američki kontraobavještajci takođe su posljednjih mjeseci upozorili da zemlje poput Kine, Rusije i Irana, kao i drugi cyber akteri, sprovode operacije uticaja kako bi "potkopali povjerenje američkog naroda u naš demokratski proces".

Ali novo upozorenje FBI i CISA ide dalje, otkrivajući kako protivnici mogu da pokušaju da zavaraju američku javnost na Internetu i preko društvenih mreža.

Isključivanje talasa dezinformacija nakon zatvaranja birališta moglo bi se pokazati kao izazov.

Ipak, neki izborni zvaničnici razlog za nadu vide u spremnosti kompanija u čijem su vlasništvu društvene mreže da se povremeno sastaju sa njima tokom proteklih nekoliko mjeseci kako bi se pozabavili kampanjama dezinformacija, a neki napori su se već isplatili.

U utorak, Facebook je ugasio više od 150 naloga, stranica i grupa povezanih sa Kinom, od kojih su neke ciljale izbore u SAD.

Facebook i Twitter takođe su najavili uklanjanje naloga povezanih sa "farmom trolova" - Ruskom agencijom za istraživanje interneta.

Ranije ovog mjeseca, Microsoft je objavio inoformaciju o tome kako su hakeri povezani sa Kinom, Rusijom i Iranom aktivnog ciljali kampanje predsjednika SAD Donalda Trumpa i njegovog glavnog izazivača, bivšeg potpredsjednika Joe Bidena.

Neki eksperti, međutim, zabrinuti su da bi to moglo da bude nedovoljno.

"Mnoge dominantne platforme odlučile su da se pojačaju i budu mnogo proaktivnije", rekla je u utorak Emily Fry​, direktorica za cyber integraciju u korporaciji MITER, na forumu u organizaciji McCrary instituta univerziteta Auburn.

"Ali u isto vrijeme, ono što ovdje rade je jednostrano, a jednostrane aktivnosti od platforme do platforme samo su jedan dio onoga što nam je potrebno da bismo razumjeli sistemske probleme u ekosistemu društvenih medija i borili se protiv njih."

Neki državni službenici dijele sličnu nelagodu po pitanju sposobnosti da se bori protiv masovne kampanje dezinformisanja.

"Brinem se za tih posljednjih nekoliko dana i za dan izbora", rekla je državna sekretarica Pennsylvanije​ Kathy Boockvar​, koja je takođe govorila na događaju Univerziteta Auburn.

"Stalno govorim ljudima - ne klikćite na retweet", rekla je, govoreći o proslijeđivanju poruka na Twitteru. "Tako je lako ovjekovječiti. I naravno, to je ono što naši strani protivnici, naši domaći protivnici, to je ono što žele od nas da radimo kako bi potkopali povjerenje u izbore".

CISA i državni zvaničnici za izbore uzvraćaju, pokušavajući da "vakcinišu" glasače protiv očekivanog talasa dezinformacijama, pozivajući ih da se pripreme, učestvuju i, posebno, budu strpljivi.

"Vjerovatno će trebati malo više vremena za brojanje zbog povećanja broja glasačkih listića u odsustvu", rekao je direktor CISA-e Christopher Krebs​ prošle nedjelje na virtuelnom samitu o cyberr-bezbjednosti u Billingtonu.

"Imajte malo strpljenja. Demokratija nije stvorena preko noći."

XS
SM
MD
LG