Linkovi

SAD planiraju donirati 500 miliona Pfizer vakcina putem COVAX-a


FILE - A health worker holds a tray with vials of the Pfizer vaccine for COVID-19 during a priority vaccination program at a community medical center in Sao Paulo, Brazil, May 6, 2021.
FILE - A health worker holds a tray with vials of the Pfizer vaccine for COVID-19 during a priority vaccination program at a community medical center in Sao Paulo, Brazil, May 6, 2021.

Američka administracija planira donirati 500 miliona doza Pfizerovih vakcina protiv korona virusa gotovo stotini zemalja u naredne dvije godine.

SAD će ove godine kupiti 200 miliona, a u prvoj polovini naredne godine 300 miliona doza te će ih sve donirati siromašnim državama, njih 92 i Afričkoj uniji, piše CNN na osnovu dobro obaviještenog izvora.

SAD je inače bila pod pritiskom da poveća stopu vakcinacije u siromašnim zemljama.

Bijela kuća tek službeno treba prokomentarisati plan distribucije 500 miliona doza širom svijeta. Na pitanje da li je američka vlada imala strategiju vakcinacije za cijeli svijet, Biden je ulazeći u avion Air Force rekao: "Imam je i najavit ću je".

Donacije će se odvijati kroz COVAX program koji je namijenjen opskrbi vakcinama slabo razvijenim zemljama. Tu inicijativu podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Globalni savez za vakcine i imunizaciju (GAVI).

Biden će objaviti plan u četvrtak 10. juna. On je u srijedu otputovao na samit G7 grupe industrijski najrazvijenijih država svijeta.

Očekuje se da će se Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, sastati s Bidenom nakon što on zvanično potvrdi ovu inicijativu.

Prošle sedmice, američka administracija objavila je svoj plan da podijeli prvih 25 miliona doza vakcina COVID-19 sa ostatkom svijeta i sveukupni okvir distribucije najmanje 80 miliona doza do kraja juna.

Biden je rekao prošlog mjeseca da će SAD podijeliti dodatnih 20 miliona doza vakcina COVID-19 do kraja juna, uz 60 miliona doza vakcine AstraZeneca, za koje se predsjednik već obavezao da će ih podijeliti do 4. jula.

Dodatnih 20 miliona doza sastojat će se od vakcina Moderna, Pfizer i Johnson & Johnson, kao i AstraZeneca, koju federalni regulatori moraju odobriti prije slanja u inostranstvo.

XS
SM
MD
LG