Linkovi

SAD objavile plan za slanje vakcina širom svijeta


Arhiv - Kutije sa vakcinama koje su na Madagaskaru isporučene u okviru programa COVAX.
Arhiv - Kutije sa vakcinama koje su na Madagaskaru isporučene u okviru programa COVAX.

Sjedinjene Države će donirati 75 posto neiskorištenih vakcina protiv Covida-19 globalnom programu za distribuciju vakcina COVAX, najavio je u četvrtak predsjednik Joe Biden.

Administracija je najavila da će 25 posto biti držano u rezervi za hitne slučajeve i za direktnu isporuku saveznicima i partnerima.

"Dok god ova pandemija bijesni bilo gdje u svijetu, američki narod će i dalje biti ranjiv. Sjedinjene Države su riješene da ubrzaju međunarodne napore za vakcinaciju kao što su to uradile na domaćem planu", naveo je Biden u saopštenju.

Bijela kuća objavila je na koji način će sa ostatkom svijeta biti podijeljeno prvih 25 miliona doza od planiranih 80 miliona do kraja juna.

Amerika će donirati gotovo 19 miliona doza kroz COVAX, navodi se u saopštenju. Od toga će oko 6 miliona biti isporučeno Latinskoj Americi i Karibima, 7 miliona južnoj i jugoistočnoj Aziji i oko 5 miliona Africi.

Preostale doze, nešto više od 6 miliona, SAD će direktno isporučiti drugim državama, među kojima su Kanada, Meksiko, Južna Koreja, Kosovo, Ukrajina, saopštio je Biden.

Bijela kuća saopštila je da će prvobitnih 25 miliona doza biti isporučeno iz postojećih proizvodnih zaliha vakcina kompanija Pfizer, Moderna i Johnson and Johnson. Očekuje se da će još više doza biti podijeljeno narednih mjeseci.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan rekao je da će se "SAD pitati gdje će doze, koje se distribuiraju kroz COVAX, na kraju završiti".

"Ne pokušavamo da izvučemo ustupke, ne iznuđujemo, ne namećemo uslove na način na koji to rade druge zemlje koje obezbjeđuju doze. Ne radimo ništa od toga. Te doze se slobodno doniraju sa isključivim ciljem da se poboljša javno zdravlje i pomogne da se okonča pandemija", naglasio je Sullivan.

Američka administracija prethodno je obećala da će drugim zemljama poslati svih 60 miliona doza vakcine kompanije AstraZeneca, koje su proizvedene u SAD. Ta vakcina još nije odobrena za upotrebu u Americi.

Žena dobija vakcinu protiv koronavirusa u Prištini, Kosovo, mart 2021.
Žena dobija vakcinu protiv koronavirusa u Prištini, Kosovo, mart 2021.

Novi finansijski podsticaj za COVAX

U međuvremenu, program Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za distribuciju vakcina protiv Covida-19 najsiromašnijim zemljama u svijetu dobio je u srijedu značajan finansijski podsticaj.

Na virtulenom samitu, čiji je domaćin bio Japan, obećano je gotovo 2,4 milijarde dolara za globalnu inicijativu COVAX. Japanska vlada najavila je najveću pomoć - 800 miliona dolara, a značajna finansijska sredstva izdvojiće i Kanada, Francuska, Španija i Švedska. COVAX je od osnivanja prikupio 9,6 milijardi dolara.

Nekoliko država takođe je obećalo da će za taj program donirati milione doza iz domaćih zaliha. Japan je ponovo obećao da će dati najviše - 30 miliona doza.

U okviru COVAX-a, do sada je distribuirano 77 miliona doza u 127 zemalja, što je daleko manje od početnog plana od do 2 milijarde ove godine.

Potpredsjednica Sjedinjenih Država Kamala Harris je na samitu podsjetila da je Bidenova administracija obećala 4 milijarde dolara za COVAX za ovu i narednu godinu.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG